Iranul ar putea produce suficient uraniu pentru bombe nucleare pana la mijlocul lui 2014

  0
  448
  Rusia pledează pentru reduceri multilaterale ale arsenalelor nucleare din lume
  Iranul ar putea produce suficient uraniu pentru bombe nucleare pana la mijlocul lui 2014

  Iranul ar putea produce suficient uraniu imbogatit pentru una sau mai multe bombe nucleare pana la mijlocul anului viitor, iar SUA si aliatii sai ar trebui sa-si intensifice sanctiunile impotriva Teheranului inainte de a se ajunge in acest punct, sustine un raport elaborat de un grup de experti americani in domeniul neproliferarii.

  Raportul de 154 de pagini, ‘Strategia SUA de neproliferare pentru Orientul Mijlociu in schimbare’, elaborat de cinci experti in domeniu, recomanda ca presedintele Barack Obama sa precizeze clar ca Statele Unite vor actiona militar pentru a preveni obtinerea armei nucleare de catre Iran.

  „Pe baza traiectoriei curente a programului nuclear al Iranului, estimam ca acesta ar putea ajunge la capacitatea critica la mijlocul anului 2014”, precizeaza raportul, care defineste „capacitatea critica’ drept punctul in care Iranul ar fi capabil sa produca suficient uraniu imbogatit pentru una sau mai multe bombe, fara a fi detectat de Occident.

  Pana la mijlocul lui 2014, Iranul are suficient timp pentru a construi un sit secret pentru imbogatirea uraniului sau pentru a-si mari in mod semnificativ numarul de centrifuge pentru programul sau nuclear, sustine David Albright, unul dintre autori si presedinte al Institutului pentru Stiinte si Securitate Internationala.

  „Nu credem ca exista o uzina secreta pentru imbogatire care sa produca o cantitate semnificativa de uraniu in acest moment”, a afirmat acesta pentru Reuters, precizand insa ca exista motive reale de ingrijorare privind construirea in viitor a unei astfel de uzine.

  Raportul recomanda ca SUA si aliatii sai sa-si intensifice sanctiunile impotriva Teheranului, iar guvernul american sa-si anunte intentia de a folosi aceste sanctiuni pentru a impune un ‘embargo international de facto asupra tuturor investitiilor si schimburilor comerciale cu Iranul’, daca acesta nu se supune rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU.

  „Presedintele ar trebui sa declare explicit ca va utiliza forta militara pentru a distruge programul nuclear al Iranului, daca acesta ia masuri decisive in directia producerii unei bombe”, se mai arata in raportul expertilor americani.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.