Romania, pe primul loc in Europa la consumul irational de antibiotice

0
449
8 octombrie – Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice
Romania, pe primul loc in Europa la consumul irational de antibiotice

Pentru orice problema de sanatate, romanii se trateaza dupa ureche si iau antibiotice fara sa aiba prescriptie medicala. O multime de farmacii le vand la liber, fara restrictii, chiar daca teoretic, nu se dau fara reteta. Asa se face ca suntem pe primul loc in Europa la consumul irational de antibiotice.

Fara prea multe intrebari, unele farmaciste le pun la dispozitie clientilor un un adevarat cocktail de medicamente.

Antibioticele, si in Romania, se vand doar cu reteta. Numai in situatii de urgenta sau in week-end, farmacistul iti poate da cateva pastile fara avizul unui medic. Dar, la noi regulile sunt facute pentru a fi incalcate, asa ca sunt si farmacisti care vand antibiotice dupa sfatul bolnavului.

Este cea mai simpla si mai des utilizata metoda de tratament de la noi. 70 % dintre romani apeleaza la ea.

Chiar daca antibioticul luat dupa ureche ne scapa pe moment de dureri, pe termen lung face mai mult rau decat bine: ne scade extrem de mult imunitatea si ne face vulnerabili in fata tuturor microbilor. Nu mai reactionam la tratamentul clasic, atunci cand avem nevoie.

“O sa ajungem in situatia in care o sa trebuiasca sa tratam un microb banal cu antibiotice extrem de puternice, adica sa zicem, pentru o banala pneumonie sau pentru o banala amigdalita sa trebuiasca sa avem perfuzii pe amandoua mainile si sa stam spitalizati”, a declarat medical de familie Stefan Costescu.

Studiile facute de Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile arata ca Romania este singura tara din comunitate unde rezistenta stafilococului auriu la antibiotice a crescut alarmant. Mai exact, romanii se trateaza mult mai greu de bronsite, pneumonii sau de infectii grave care duc la coagularea sangelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.