Societatea medieseana care asigura serviciile de apa si canal pentru nordul judetului Sibiu, SC Apa Tarnavei Mari SA, a fost obligata de Ministerul Mediului si Padurilor sa returneze 6,7 milioane de lei, din cele peste 62 de milioane de lei alocate pentru proiectul de extindere si reabilitare a retelelor din municipiul Medias.
Acesti bani sunt nerambursabili si provin din fonduri europene, iar in urma unui control al reprezentantilor Ministerului (care reprezinta autoritatea de management in cadrul proiectului) acestia au socotit ca licitatia organizata pentru lucrari nu a fost una corecta. Cei de la Minister au considerat ca societatea medieseana a gresit prin faptul ca a descalificat in cadrul licitatiei oferte cu preturi scazute.
Reprezentantii societatii au atacat, insa, in instanta nota de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare in cuantum de 10%. Procesul deschis in iunie anul trecut, la Curtea de Apel Alba Iulia, s-a incheiat la finele lui 2012, judecatorii admitand solicitarea mediesenilor.
”Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestatia formulata de avocatii Bostina si Asociatii in numele operatorului de apa, dispunand anularea notei de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare intocmite de Directia Generala AM POS Mediu din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, precum si a deciziei Comisiei de Solutionare a Contestatiilor din cadrul aceleiasi institutii centrale. Solutia este definitiva, dar nu irevocabila si poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare”, se arata intr-un comunicat de presa al Casei de avocatura Bostina si Asociatii, care a reprezentat SC Apa Tarnavei Mari in proces.
S.C. „Apa Tarnavei Mari” S.A. a fost infiintata in decembrie 2006, ca operator regional unic de apa si apa uzata pentru N-E judetului Sibiu si functioneaza efectiv din 1 ianuarie 2007. Societatea a preluat activitatea serviciilor de apa-canal din Medias, Agnita si Dumbraveni, iar in viitor, va furniza servicii de profil in Copsa Mica si toate localitatile rurale membre A.D.I. „Apa Tarnavei Mari”[1]din partea de N-E a judetului Sibiu.
Actionarii companiei sunt Consiliul Municipal Medias (78,18 %), Consiliul Judetean Sibiu (5,84 %), Consiliul Local Dumbraveni (8,32 %), Consiliul Local Agnita (7,15 %) si Consiliul Local Copsa Mica (0,50 %).
Societatea isi propune sa acopere cu servicii de apa si apa uzata la standarde europene o suprafata de 1822 km2, adica 33,6 % din suprafata judetului Sibiu, respectiv o populatie de 147.837 locuitori[2] din 4 orase si 28 comune membre ale Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Apa Tarnavei Mari”.