Iranul va incepe, “in viitorul apropiat”, sa produca uraniu imbogatit intr-un buncar construit intr-un munte

Iranul va incepe, “in viitorul apropiat", sa produca uraniu imbogatit intr-un buncar construit intr-un munte

Iranul va incepe, “in viitorul apropiat”, sa produca uraniu imbogatit intr-un buncar construit intr-un munte, a declarat, ieri, un oficial din administratia de la Teheran. Decizia republicii islamice de a desfasura activitati nucleare sub pamant, locatie ce ii protejeaza mai bine impotriva unui posibil atac, ar putea complica eforturile diplomatice de a rezolva disputa dintre Iran si puterile occidentale. Autoritatile de la Teheran au declarat in urma cu cateva luni ca se pregatesc sa mute cea mai buna instalatie de imbogatire a uraniului de la Natanz la Fordow, o unitate din apropierea orasului Qom, din sudul Iranului, considerat sfant in traditia siita.

Desi puterile vestice acuza Iranul ca incearca sa construiasca bombe nucleare, administratia de la Teheran insista ca programul nuclear pe care il desfasoara are drept scop generarea de energie pentru scopuri medicale. “Instalatia de imbogatire a uraniului de la Fordow va fi operationala in viitorul apropiat”, a declarat seful Organizatiei iraniene a Energiei Atomice, Fereydoun Abbasi-Davani. Acesta a mai declarat ca instalatia poate produce uraniu cu un nivel de puritate de 3,5%, dar si de 20%, potrivit publicatiei iraniene Kayhan.

Un oficial vestic a declarat ca, odata cu inceperea productiei la Fordow, Iranul va trimite un semnal politic prin care arata ca nu se supune cerintelor internationale de a suspenda planurile de imbogatire a uraniului. “As vedea-o ca pe un alt pas facut de partea iraniana in directia adancirii tensiunilor”, a declarat oficialul occidental. In ultimele saptamani, situatia din regiune a devenit si mai tensionata in contextul problemelor de tranzit prin stramtoarea Ormuz. Incepand din 24 decembrie, iranienii au efectuat zece zile de manevre navale in regiunea stramtorii Ormuz, in Marea Oman si in Oceanul Indian. Liderii de la Teheran au evocat atunci posibilitatea de a inchide stramtoarea in cazul unor noi sanctiuni occidentale, pentru a impiedica exporturile de petrol, amenintand totodata navele americane care supravegheau zona. Un comandant militar iranian a declarat, vineri, pentru postul de televiziune oficial Press TV, ca Garda Revolutionara din Iran va desfasura exercitii militare in Stramtoarea Ormuz si in luna februarie. Pe 1 ianuarie, Iranul a anuntat ca a testat pentru prima data bare de combustibil nuclear produse local si necesare pentru reactoarele nucleare. In aceeasi zi, agentia oficiala iraniana Irna a scris ca administratia de la Teheran a testat, in timpul manevrelor navale din apropierea stramtorii Ormuz, o racheta cu raza medie de actiune.

Demonstratia de forta a fost interpretata de analisti drept o modalitate de a le reaminti puterilor occidentale ca presiunea pusa asupra administratiei de la Teheran din cauza programului nuclear ar putea avea consecinte negative. Iranul a negat ca acesta ar fi fost scopul testelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *