Italienii vor transforma Valea Jiului in Geoparc

  1
  495

  Giampiero Pinna vrea sa inscrie Valea Jiului intr-o retea de parcuri naturale europene, care va trimite primii turisti. O delegatie din provincia italiana Sardinia consiliaza administratia locala din Valea Jiului, pentru a realiza un geoparc mineral in zona miniera dupa modelul celui deja existent in zona miniera din Sardinia. Presedintele Geoparcului din Sardinia – inclus pe lista UNESCO – crede ca Valea Jiului are o multime de similitudini cu provincia italiana.

  Delegatia italiana care va consilia administratia publica din Petrosani, in procesul de reconversie industriala, se bazeaza pe o experienta de aproximativ 40 de ani. In Italia, mineritul a fost restructurat inca din 1960. Sardinia se poate lauda cu singurul geoparc mineral inclus pe lista monumentelor UNESCO.

  Provincia italiana este asemanatoare cu zona Vaii Jiului, iar problemele economice si sociale sunt aproape identice cu cele pe care zona miniera din tara noastra le are in prezent. Procesul de transformare a durat mai bine de 30 de ani, dar acum Sardinia este un paradis turistic european.

  Italienii sunt optimisti si cred ca Valea Jiului ar putea trece mult mai repede peste etapele reconversiei industriale. „Am trait o experienta asemanatoare in Sardinia, dar asta nu inseamna ca am uitat istoria zonei. La noi, mineritul s-a inceput in a doua jumatate a anilor 1800 si s-a restructurat incepand din 1960. Valea Jiului nu trebuie sa-si distruga istoria, pentru ca pe aceasta structura, in Sardinia, s-au atras turistii. Trebuie combinate aceste oportunitati.

  Valea Jiului are minerit si munte, iar Sardinia are minerit si mare. Trebuie creata o legatura stransa intre patrimoniul istoric al zonei, turism si turismul muzeal. Deja o parte din aceste etape de reconversie industriala au fost parcurse in Valea Jiului, deci nu se incepe de la zero”, a declarat Giampiero Pinna, presedintele Geoparcului Mineral Sardinia.

  Delegatia italiana venita la Petrosani va participa numai la infiintarea parcului mineral. „Sardinia face parte dintr-o retea de parcuri naturale europene care e vizitata de circa 80 milioane de turisti anual. Ar fi o oportunitate sa intre si Valea Jiului pe aceasta lista.

  Doar 1 la suta din acesti turisti sa ajunga in Valea Jiului, si tot ar insemna 800.000 de vizitatori anual. Noi vom oferi consiliere pentru ca si Valea Jiului sa construiasca un geoparc mineral”, a precizat Giampiero Pinna.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.