Investitiile in energia verde facute deja nu au efectele asteptate
Investitiile in energia verde facute deja nu au efectele asteptate
Iulian Iancu: Facturile sunt mari din cauza taxelor, nu a energiei verzi
Iulian Iancu: Facturile sunt mari din cauza taxelor, nu a energiei verzi

Liderul PSD Iulian Iancu, presedinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, a facut o serie de afirmatii prin care a aparat investitorii in energie verde din Romania. In conditiile in care Laurentiu Ciurel, directorul CE Oltenia, si liderii locali sustin ca energia verde scoate din piata compania de energie pe carbune si ca tot verzii umfla facturile populatiei, Iancu ii contrazice si spune ca romanii platesc mult la curent din cauza taxelor impuse de Guvern, nu a energiei regenerabile.

Iulian Iancu este un sustinator al energiei vezi si un cunoscator al sistemului energetic din Romania. Presa scrie ca Iancu este cel care face, din umbra, toate jocurile partidului de la guvernare, in acest sector, din acest motiv fiind in conflict cu actualul ministru al Economiei, Constantin Nita. Tot Iancu, din postura sa de presedinte la Comisia de Industrii, tine pe loc Legea Holdingului, cea care poate duce la realizarea unui mix energetic. El a demontat afirmatiile potrivit carora energia verde creste facturile la energie ale populatiei, din cauza subventiilor pentru certificatele verzi.

Iancu sustine ca facturile sunt mari din cauza taxelor si accizelor. “As pleca de la o factura de energie electrica! Din total energie, observam ca in factura 36% reprezinta taxe si accize si energia regenerabila reprezinta 4% din total. Daca ne uitam la datele Eurostat, in functie de care se compara Romania, cu statele din jur, observam ca partea de productie de energie reprezinta 29%, transportul si distributia – 40%, energie regenerabila 6%, taxe si impozite 25%”, a explicat Iancu.

El a vorbit si despre evolutia structurii productiei de energie din ultimul an. “In structura, carbunele are o scadere cu 6%, hidrocarburile, o scadere cu 41%, ceea ce este foarte bine pentru ca este foarte scumpa hidrocarbura in Romania, energia hidro este in crestere cu 91,5%, iar pe nuclear a scazut cu 2,5%. Eolianul a crescut cu 29%, dar o surpriza foarte buna pentru mine este biomasa, care si-a dublat aportul, desi cifrele sunt inca mici”, a mai spus Iancu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here