Un oficial iranian va merge la Moscova pentru a semna acordul de construire a dou? centrale nucleare
Un oficial iranian va merge la Moscova pentru a semna acordul de construire a două centrale nucleare
Rusia anunta ca nu va participa la summitul securitatii nucleare din SUA
Rusia anunta ca nu va participa la summitul securitatii nucleare din SUA

Rusia a anuntat ca nu va lua parte la summitul privind securitatea nucleara pevazut in Statele Unite in 2016, punand la indoiala utilitatea acestuia si denuntand rolul preponderent al Washingtonului.

“Nu vedem nicio posibilitate de a participa la pregatirile celui de-al patrulea summit privind securitatea nucleara”, a anuntat miercuri seara intr-un comunicat Ministerul rus de Externe.

Moscova, care afirma ca informat partea americana la jumatatea lui octombrie in legatura cu aceasta decizie, apreciaza ca precedentele trei summituri – la Washington (2010), Seul (2012) si Haga (2014) – au condus la “progrese semnificative” in securitatea nucleara, dar ca “participarea politica (la summit) nu mai este oprtuna in prezent”.

Moscova denunta rolul predominant atribuit Satelor Unite, Coreei de Sud si Olandei, organizatoarele summiturilor anterioare, in pregatirea documentelor oficiale, ceea ce Rusia considera ca este o “discriminare flagranta a altor tari”.

De asemenea, ea-si exprima indignarea fata de faptul ca documentele finale ale summitului din 2016 vor servi ca baza in activitatea unor organizatii ca ONU, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) sau Interpol.

“Consideram ca este inacceptabil sa se creeze un asemenea precedent de amestec extern in activitatea unor organizatii internationale, care au o expertiza mai solida si care au la baza procese democratice”, se arata in comunicat.

Astfel, ministerul anunta ca Rusia nu va mai depune eforturi sa-si extinda cooperarea cu AIEA, o agentie ONU.

Urmatoarea editie a summitului consacrat securitatii nucleare va avea loc la Chicago, in Statele Unite, in 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here