Forma si alte caracteristici ale oualor ar putea explica, macar in parte, faptul ca stramosii pasarilor au supravietuit evenimentului catastrofal care a dus la extinctia dinozaurilor si a altor grupuri de vietuitoare, in urma cu 65 de milioane de ani.
Ipoteza a fost elaborata de un grup de cercetatori care au analizat proportiile geometrice ale oualor incepand din Era Mezozoica si pana azi, adica in ultimii 250 de milioane de ani.
Inainte de extinctia de acum 65 de milioane de ani, la grupul care a supravietuit extinctiei – stramosii pasarilor actuale – ouale prezentau diferente notabile fata de ouale celorlalte grupuri inrudite.
Dar forma oualor este, spun autorii studiului, doar „o mica piesa din acest puzzle” – enigma evolutiva reprezentata de supravietuirea stramosilor pasarilor atunci cand rudele lor au pierit. Rezultatele cercetarilor au fost publicate in Royal Society – Open Science.
Analizele arata ca ouale pasarilor stravechi din Mezozoic erau alungite si mult mai simetrice decat sunt azi ouale pasarilor; de asemenea, erau mai poroase decat ar fi fost de asteptat avand in vedere marimea lor.
Studiind un numar mare de oua fosile, autorul principal al studiului, dr. Charles Deeming, de la Lincoln University, Marea Britanie, a constatat ca ouale depuse dupa evenimentul care a dus la disparitia dinozaurilor (acum 65 milioane de ani) sunt practic identice cu cele ale pasarilor de azi. In schimb, ouale mezozoice erau foarte diferite de acestea, sugerand ca erau mai apropiate de cele ale teropodelor stramosi ai pasarilor decat de cele ale pasarilor moderne.
Teropodelor erau un grup de dinozauri carnivori printre care se numarau si cei mai mari pradatori care au dominat planeta in Jurasic si Cretacic (precum T. rex).
O ramura a acestui grup, teropodele aviene, a dat nastere, in cele din urma, pasarilor.
Dar, desi caracteristicile oului ar fi putut avea un rol in faptul ca acest grup a scapat de extinctia de la sfarsitul Cretacicului, cum anume s-a manifestat acest rol nu se stie cu precizie, iar supravietuirea teropodelor aviene ramane in continuare o enigma.
E posibil ca supravietuirea sa fi fost legata si de comportamentul acestui grup, spune dr. Deeming. „Banuiesc ca pasarile de tip modern au supravietuit extinctiei datorita faptului ca foloseau incubatia prin contact – care predomina azi in randul pasarilor -, ca isi construiau cuiburi si stateau pe oua, in timp ce pasarile mai primitive isi ingropau ouale, la fel ca stramosii lor teropozi, ouale fiind astfel potential mai vulnerabile.”
Gary Kaiser, biolog in cadrul Royal British Columbia Museum din Canada, spune ca forma oualor era cu siguranta importanta, ca si alte aspecte legate de inmultirea prin oua.
„Stim ca unii dinozauri isi cloceau ouale, dar stim, din analiza structurii fine a oaselor, si ca puii lor erau mici si aveau nevoie de o perioada lunga de timp pentru a atinge talia adulta. Un ritm de reproducere lent sau reproducerea dupa o perioada lunga de timp ar fi putut fi genul de problema care sa fi dus la extinctia dinozaurilor.”