Johannesburg, amenintat de ape contaminate cu deseuri toxice de la minele de aur abandonate

Cel mai mare oras din Africa de Sud, Johannesburg, este amenintat de ape contaminate cu deseuri toxice provenind de la minele de aur abandonate din zona, relateaza Sky News.

Oamenii de stiinta afirma ca apa contaminata cu uraniu si alte metale grele ar putea ajunge la suprafata in 2012, corodand fundatia cladirilor si otravind sursele de apa ale orasului. “Ceea ce vedem este un dezastru care evolueaza lent”, a avertizat Anthony Turton, fost expert guvernamental.

Autoritatile guvernamentale au dat asigurari ca monitorizeaza cu atentie cresterea nivelului apei contaminate si au pus la punct un plan pentru a impiedica un dezastru in capitala financiara a Africii.

Insa guvernul nu a aprobat inca planul pentru pomparea apei din oras, iar implementarea ar putea avea loc prea tarziu.
Poluarea este mostenirea a mai mult de un secol de exploatare miniera a aurului in jurul Johannesburgului.

Din punct de vedere legal, companiile miniere sunt responsabile pentru pagubele ecologice produse, dar majoritatea poluarii a fost provocata de cele peste 6.000 de mine abandonate, detinute de companii care au dat faliment cu ani in urma.

La Krugersdorp, un oras minier din apropiere de Johannesburg, acizii scursi din mina au contaminat deja mai multe lacuri, amenintand resursele de apa. “In unele zone, nivelul uraniului din apa este de 400 de ori mai mare” decat limita admisa, a spus un ecologist local, Mariette Liefferink.

Turton, care a fost nevoit sa demisioneze din guvern dupa ce a tras un semnal de alarma in legatura cu poluarea, a comparat fenomenul cu dezastrul de la Cernobil. “Nu este la fel de dramatic, dar scurgerile vor deveni un torent si, la fel ca la Cernobil, vor avea loc distrugeri pe o arie enorma, pentru o perioada lunga de timp”, a spus el. “Pentru sistemul hidrologic al Africii de Sud, ar putea fi ultima picatura”, a precizat Turton.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,166FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente