Deseuri toxice provenind de la minele de aur abandonate din zona Johannesburg au contaminat panza freatica si ameninta acum cel mai mare oras din Africa de Sud.
Potrivit Sky News, apa contaminata cu uraniu si alte metale grele ar putea ajunge la suprafata in 2012, corodand fundatia cladirilor si otravind sursele de apa ale orasului. „Este un dezastru care evolueaza lent”, comparabil cu Cernobilul, a avertizat Anthony Turton, fost expert guvernamental. „La fel ca la Cernobil, vor avea loc distrugeri pe o arie enorma, o perioada lunga de timp”, a spus el.
Autoritatile sud-africane afirma ca exista un plan pentru a impiedica acest dezastru de proportii, insa implementarea acestuia ar putea avea loc prea tarziu. La Krugersdorp, un oras minier din apropiere de Johannesburg, acizii scursi din mina au contaminat deja mai multe lacuri, iar nivelul uraniului din apa „este de 400 de ori mai mare decat limita admisa”, afirma Mariette Liefferink, un ecologist local.
Poluarea este mostenirea unui secol si ceva de exploatare a aurului in jurul Johannesburgului. Legal, companiile miniere sunt responsabile pentru pagubele ecologice produse. Numai ca majoritatea celor 6.000 de mine de la care provine poluarea au fost abandonate, iar companiile proprietare au dat faliment cu ani in urma.
Cu o populatie de aproape 8 milioane de persoane in zona metropolitana, Johannesburgul, poreclit si „Jo’burg”, este cel mai mare oras din Africa de Sud, dar si principalul centru financiar al continentului negru.