Incalzirea globala este un fenomen real care ne afecteaza pe toti, iar Administratia americana face eforturi importante pentru ca SUA sa aiba o lege in domeniu inainte de summit-ul de la Copenhaga, consacrat mediului. Aceasta este opinia exprimata de mai multi oficiali din actuala guvernare americana, care s-au declarat optimisti ca negocierile din Congres vor fi incununate de succes. Unele surse de la Washington au afirmat insa ca este putin probabil ca legiuitorii americani sa reuseasca sa voteze un document inainte de luna decembrie, lucru care ar afecta prezenta delegatiei SUA la reuniunea din Danemarca.
„Ar fi important ca SUA sa aiba o lege referitoare la incalzirea globala inainte de summit-ul de la Copenhaga”, a declarat Dr. John Holdren, directorul Biroului pentru Stiinta si Politica Tehnologica al Casei Albe si consilier pentru stiinta al presedintelui Barack Obama.
„O lege a mediului ar fi un semnal ca SUA conduc din nou efortul global impotriva incalzirii globale”, a spus Holdren. Oficialul american a adaugat ca „incalzirea globala e reala, ne afecteaza pe toti si trebuie sa facem ceva rapid ca sa o combatem”.
Intrebat daca americanii sunt pregatiti sa faca fata problemelor ridicate de incalzirea globala, consilierul presedintelui Obama a spus ca „nu se pune problema ca publicul nu este pregatit” si ca deja oamenii constientizeaza pericolele ridicate de schimbarile climatice. O idee similara a avansat si Christine Parthemore, experta in cadrul think tank-ului Center for a New American Security, care a declarat ca „schimbarea in atitudinea publicului este esentiala”, iar politicile Administratiei Obama in aceasta chestiune sunt „potrivite”.
Politicienii democrati din Statele Unite incearca in prezent sa voteze o lege care limiteaza emisiile de dioxid de carbon la nivel national. Documentul, introdus de senatorii Barbara Boxer si John Kerry, vine in completarea propunerii facuta de Environmental Protection Agency (EPA), care prevede ca cei mai mari poluatori americani sa sa-si instaleze tehnologii performante care sa controleze poluarea.
„Restul lumii va face un pas inapoi daca noi nu adoptam legea mediului si daca summit-ul de la Copenhaga nu va avea succes”, a declarat Kevin Rennert, un om de stiinta ce lucreaza in cadrul Comitetului pentru Energie si Resurse naturale din cadrul Senatului american. Pentru el, legea Boxer/Kerry are obiective mult mai clare decat documentul dedicat tot limitarii emisiilor de dioxid de carbon, aflat in dezbaterea Camerei Reprezentantilor.
Unii experti sunt insa rezervati in ceea ce privesc sansele ca SUA sa adopte o lege a climatului inainte de summit-ul de la Copenhaga, lucru care ar putea complica pozitia Administratiei Obama in acest domeniu si ar face ca Statele Unite sa nu semneze un eventual acord obtinut de participantii la reuniunea din capitala daneza.
Sursa: HotNews