Jumatate din parcul auto ar putea fi casat din 2011

Mai mult de jumatate dintre masinile care formeaza parcul auto ar putea fi restrase din circulatie incepand cu 2011, in baza unei directive a Comisiei Europene privind scoaterea din uz a autovehiculelor non-euro, discutata de executivul european si care ar urma sa fie aplicata in maximum trei ani.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a atentionat pe romani ca trebuie sa se pregateasca pentru politicile europene de restrictionare a traficului pentru autovehicule poluante.

Din datele prezentate de premier la audierea publica pe tema taxei de poluare auto, parcul auto al Romaniei este format in proportie de 54% din masini non-euro.

„Este foarte probabil ca la nivelul Uniunii Europene – si este o atentionare pe care o fac tuturor detinatorilor de masini poluante non-euro – de la 1 ianuarie 2011 sa fie adoptata o directiva pentru scoaterea acestor masini din circulatie”, a spus Tariceanu.

Din categoria autoturismelor non-euro fac parte, printre altele, Dacia 1310 fabricata pana la 1 ianuarie 1996, Trabant, Oltcit, Opel Ascona, Renault 16, Renault 21, Opel Kadett, Renault 5.

El a mai aratat ca proiectul ordonantei de urgenta privind taxa de poluare auto nu reglementeaza parcul auto existent, dar a amintit de programul guvernamental privind acordarea unei prime pentru casarea masinilor vechi, scrie Ziarul Financiar.

Existenta unor reglementari diferite pentru cumparatorii de autovehicule, pe de-o parte, si detinatorii masinilor poluante deja achizitionate a fost reclamata si de unul dintre participantii la audierea publica organizata ieri pe tema taxei de poluare auto.

Sursa: PRO TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *