La 77 de ani, preda lectii gratuite de ecologie

  0
  320

  O pensionara din Jakarta a reusit sa mobilizeze mii de indonezieni in folosul naturii.

  Harini Bambang Wahono, o indonezianca in varsta de 77 ani, ii invata pe locuitorii din Jakarta regulile elementare ale ecologiei. Capitala Indoneziei e unul dintre cele mai poluate orase din lume, mai ales din cauza aglomeratiei urbane. Ultimele spatii verzi au fost sacrificate in favoarea constructiei de centre comerciale si autostrazi, iar grija pentru protejarea mediului nu exista nici macar ca notiune.

  In anumite cartiere, mai mult de 80 la suta din locuitori arunca deseurile direct in apa, ceea ce agraveaza posibilitatea producerii de inundatii, prin crearea unor baraje artificiale in locurile inguste. Harini Bambang Wahono considera ca oamenii trebuie sa fir invatati sa respecte mediul.

  Ideea de a organiza cursuri i-a venit in 1980, cand Bambang s-a instalat in cartierul Banjarsari, impreuna cu sotul sau, care a fost numit sef al districtului. Femeia incepe sa se implice in educatia oamenilor din vecinatate. „Mi-am spus: de ce sa nu schimb cartierul nostru in ceea ce am visat de cand eram copil?

  Un cartier curat, invadat de vegetatie. Asa a inceput totul”, povesteste ea. Si-a inceput lectiile gratuite cu predarea unor notiuni simple, de scris si citit. Multe femei din Jakarta sunt analfabete. Apoi, putin cate putin, le-a invatat sa trieze deseurile si sa recicleze anumite materiale. Tatal sau a fost ofiter agricol in perioada coloniala olandeza. El a invatat-o im-portanta traiului in armonie cu natura.

  In 1996, eforturile sale au fost recunoscute de UNESCO, care a acreditat-o in vederea sustinerii de cursuri de ecologie. Jan Steffen, un responsabil al organizatiei, estimeaza ca Harini Bambang Wahono a tinut de atunci pana astazi mai bine de o mie de sesiuni, primind vizitatori din 33 de provincii indoneziene si 10 tari vecine. (Ioana Bogdan)

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.