In comuna argeseana Albesti vor incepe, luna viitoare, lucrarile la o fabrica de sucuri naturale, construita cu fonduri europene.
Investitorul este un om de afaceri din zona, Gheorghe Manea, care a primit o finantare in valoare de 1,3 milioane de euro de la Uniunea Europeana. „Am facut un proiect si am obtinut finantare de 1,3 milioane de euro, in prima faza. Proiectul se refera la amenajarea unei unitati de procesare a fructelor si a legumelor”, povesteste Gheorghe Manea.
Fabrica va fi amplasata pe un teren viran din apropierea comunei Albesti si va prelucra fructele pe care le cultiva satenii din nordul judetului Arges. Astfel, vor fi produse sucuri de mere, pere, capsuni, zmeura, coacaze si cirese.
Va fi gata in octombrie
„Cei 150 de muncitori ii vom lua din zona, doar doi laboranti vor fi din alte zone. Pentru fiecare schimb vor lucra 50 de angajati”, spune omul de afaceri. Materia prima va fi achizitionata de la producatorii din nordul judetului Arges, care vor primi gratuit cate 700 de litri de suc pentru fiecare tona de fructe comercializate catre fabrica. „In lunile in care nu sunt fructe, vom prelucra morcov si ceapa, din care vom face sucuri. Capacitatea fabricii va fi de 300 de tone de suc pe an, iar 90% din productie e deja contractata pentru export. Dar vreau sa dam si la intern sucuri naturale produse in Romania. Vreau sa creez un brand, pentru ca materia prima e din belsug”, isi explica planurile de viitor Gheorghe Manea. Lucrarile la fabrica ar trebui finalizate in luna octombrie, in caz contrar existand riscul de a i se retrage finantarea europeana.
Patria capsunilor
Albestii de Arges este recunoscuta in judet pentru culturile extinse de capsuni, acestea urmand a fi materia prima de baza utilizata de fabrica de sucuri naturale. „De cand ma stiu am avut capsuni si am muncit la ele de am capiat. Le vindem in piata, dar lumea se stramba daca ceri cincizeci de mii pe kil. Daca le putem da aici in sat, e bine”, spune producatorul Ion Balan.
Sursa: Evenimentul Zilei