Poluarea aerului din Beijing a lasat metropola chineza fara lumina naturala a soarelui. Din aceasta cauza, locuitorii orasului se ingramadesc zilnic langa enormele panouri electronice care redau un apus de soare virtual
Avertismentele legate de gradul de poluare din Beijing au atins cote alarmante in ultimul an, copiii si varstinicii fiind adesea sfatuiti sa nu iasa din casa pana ce calitatea aerului nu se amelioreaza. Totodata, lipsa luminii naturale, pe care smogul si noxele o blocheaza, a devenit o problema cruciala pentru locuitorii capitalei chineze. Astfel, autoritatile au gasit o “solutie” sa atenueze aceasta problema, flosind plasmele uriase din spatiul public, pe care, de regula, se proiecteaza clipuri publicitate, pentru a transmite inregistrari cu apusuri de soare.
Principalele surse de poluare a aerului sunt arderea carbunelui si emisiile masinilor care, in ciuda masurilor din ce in ce mai sustinute ale autoritatilor, continua sa invaluie orasul intr-un nor de smog, cu efecte extrem de daunatoare pentru sanatate. O astfel de masura, ironizata pentru caracterul ei absurd, consta in confiscarea gratarelor locuitorilor, pentru a reduce din poluare. Totodata, cel mai tanar pacient chinez diagnosticat cu cancer la plamani are doar opt ani.
Potrivit agentiei de presa de stat Yinhua, primarul Beijingului a promis ca va reduce cantitatea de carbune ars cu 2.6 milioane de tone si ca va investi peste doua miliarde de dolari pentru combaterea poluarii. Pana la primele efecte vizibile insa, locuitorii continua se se confrunte cu grave probleme de sanatate, fiind obligati sa poate masti de protectie si sa priveasca apusul soarelui doar pe ecran.