Olanda va reduce extractia de gaze naturale din cauza cutremurelor repetate

Olanda va reduce extrac?ia de gaze naturale din cauza cutremurelor repetate
Olanda va reduce extractia de gaze naturale din cauza cutremurelor repetate
Olanda va reduce extractia de gaze naturale din cauza cutremurelor repetate

Productia de gaz natural in Olanda va trebui redusa in urma cutremurelor repetate, ceea ce ar provoca o importanta pierdere pentru stat.

Productia de gaze naturale, care ar fi trebuit sa aduca statului 12 miliarde de euro in 2014, va fi redusa cu 10 la suta, asigura cotidianul de centru stanga De Volkskrant, citat de AFP.

Decizia oficiala trebuie „probabil” sa fie votata in consiliul de ministrii in cursul dupa-amiezii, subliniaza alte publicatii, care adauga ca potentiala pierdere s-ar ridica la 700 de milioane de euro in 2014, in timp ce Olanda vrea sa economiseasca sase miliarde de euro in acest an pentru a aduce deficitul tarii sub media europeana.

Potrivit presei, daca decizia este votata in cursul dupa-amiezii, ar trebui deblocati 150 de milioane de euro suplimentari pentru a compensa pagubele suferite de locuitori. Aceasta suma va fi completata in cinci ani cu peste un miliard de euro.

In nordul Olandei se afla cel mai important zacamant de gaze naturale din Uniunea Europeana, care reprezinta doua treimi din productia de gaz din Olanda, al zecelea producator mondial, potrivit agentiei americane de informatii privind energia (EIA).

Cutremurele care afecteaza regiunea sunt consecinta spatiilor goale formate sub pamant dupa extragerea gazului si provoaca numeroase pagube fermelor sau cladirilor istorice.

Numarul lor a crescut odata cu extragerea gazului natural, aproape dublandu-se comparativ cu anul 2000. Ele au trecut de la 110 in anii ’90 la 500 intre 2000 si 2013.

Potrivit presei olandeze, extractia din apropierea localitatilor afectate de cutremure se va „reduce drastic”. Ea va putea totusi sa se reia in caz de nevoie urgenta.

Locuitorii din provincia Groningue au manifestat in mai multe randuri, cerand o reducere considerabila a productiei.

Guvernul a refuzat in februarie sa ia o decizie pe aceasta tema, apreciind ca la „nivel economic, aceasta nu are sens”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *