Ceva din mentalitatea lui „merge si-asa” s-a schimbat si se schimba in fiecare zi pe platforma combinatului siderurgic din Galati. Ieri s-a inaugurat instalatia de desprafuire a Furnalului 4, eveniment mai putin galagios ca altadata, dar mai eficient. Au fost prezenti, in afara de conducerea combinatului, in frunte cu Augustine Kochuparampil, de inginerii si proiectantii instalatiei, prefectul Galatiul – Mihai Capra, secretarul de stat de la Mediu, Marius Popa, cat si toti reprezentantii Agentiei de Mediu din Galati.
Valoarea investitiei este de aproximativ 7,5 milioane de dolari. Banii sunt importanti, dar mai importanta este sanatatea oamenilor, pentru ca rolul instalatiei este de a capta praful si fumul provenite de la fonta si zgura. Cantitatea de praf din aerul evacuat la Furnalul 4 va fi de 10 mg/mc, iar concentratia de praf in hala se va reduce la 8 mg/mc. Aceasta instalatie functioneaza la Furnalul 5 foarte bine si deja furnalistii, daca se intampla ca ea sa se opreasca, nu mai vor sa lucreze. De altfel, locul in care s-a inaugurat instalatia de desprafuire este unul dintre cele mai periculoase de pe platforma, fiind o instalatie complicata, mare, greu de stapanit.
Instalatia de desprafuire de la Furnalul 4 este cel de-al cincilea proiect de mediu inclus in cele 13 obiective convenite cu Garda Nationala de Mediu. „In prezent implementam 64 de proiecte de mediu in valoare de 53 de milioane de dolari, aici fiind incluse si cele 13 obiective din programul de conformare agreat cu autoritatile. In plus, am identificat o serie de alte proiecte de o valoare semnificativa care urmeaza sa fie implementate in perioada 2008-2014. Astfel, ne vom putea conforma integral cerintelor de protectie a mediului ale Uniunii Europene”, a declarat domnul Augustine.
Era mai multa curatenie ieri la Furnalul 4 decat ultima data cand am fost pe acolo, iar oamenii mi s-au parut multumiti. Culmea este ca siderurgistii nu-si faceau nicio problema pe instalatie, declarand ca daca ea nu functioneaza ei nu lucreaza, ceea ce este o dovada ca au inceput sa se invete cu binele. Si sa dea Dumnezeu ca aerul poluat de pe platforma sa se micsoreze continuu. De altfel, Gabriel Panaitescu, comisar sef al Comisariatului Judetean de Mediu, spunea ca: „Deocamdata, 75 la suta din problemele de mediul ale combinatului incep sa fie rezolvate”. La un astfel de eveniment stiti ce m-au intrebat siderurgistii? Cand se inaugureaza nocturna la Otelul si ce se intampla cu echipa! Nu stiu ce sa le raspund.
Sursa: Viata Libera