Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu la Galati

257 DE MASURI PE SAPTE ANI

Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Marius Popa, s-a aflat ieri la Galati, vizita sa fiind prilejuita de deschiderea noii investitii de depoluare de la combinatul siderurgic, in preajma termenului de emitere a autorizatiei integrate de mediu (30 octombrie). De asemenea, vizita a urmarit si o verificare a activitatii Comisariatului Judetean, descoperindu-se nereguli la Tecuci, unde comisarii detasati pare ca nu prea si-au facut treaba, fiind mai multi agenti economici carora Garda de Mediu nu le-a trecut pragul niciodata. Cat priveste combinatul siderurgic, comisarul general a spus ca autorizatia integrata de mediu va fi emisa la termenul prevazut si va avea un program de conformare cu 257 de masuri care ar trebui finalizate pana in 2014. Valoarea totala a acestor investitii nu se cunoaste, pentru ca programul impune doar limitele de emisii si imisii, nu si parametrii tehnici pentru o instalatie sau alta.

„Fara a vrea sa exagerez si sa spun ca toate lucrurile sunt bune si frumoase, in ultima perioada s-au facut progrese importante, a spus Octavian Marius Popa. Astazi si pe 30 august, au fost pornite doua investitii masive cu impact semnificativ asupra mediului, chiar daca mai sunt lucruri de retusat, altele sunt in curs. Am recuperat destul de mult din intarzieri, din cele 13 masuri restante cinci s-au efectuat, mai sunt patru de efectuat anul acesta, trei care vor fi facute anul viitor si una in 2009. Din cele 257 de masuri din noul program de conformare, unele foarte importante vor demara foarte rapid. Garda Nationala de Mediu a insistat ca acele investitii de la instalatiile de cocsificare sa fie facute cat mai repede. Emiterea autorizatiei integrate presupune un dialog, un compromis intre autoritatile de mediu si agentul economic, pentru ca este vorba de bani si de fluxuri tehnologice. Dar eu cred ca destul de repede, incepand cu anul viitor, oamenii din Galati vor incepe sa uite o serie din inconvenientele pe care le-au avut.”

Printre numeroasele investitii pe care ArcelorMittal s-a angajat ca le va face pana in 2014 se numara si construirea a trei noi baterii de cocsificare. Este insa destul de greu de crezut ca in sapte ani se vor realiza toate cele 257 de masuri, cata vreme cinci ani nu au fost suficienti pentru realizarea celor 54 de masuri prevazute in vechiul program de conformare.

In editiile viitoare vom reveni asupra altor subiecte abordate de comisarul general, cum ar fi distrugerea spatiului verde, reorganizarea Garzii de Mediu ori incompetenta si coruptia unor comisari.

Sursa: Viata Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *