La Ocolis, muntele dispare cu totul

  0
  503
  Incendiul vegetal de la Balta Malina, in atentia Garzii de Mediu Galati
  La Ocolis, muntele dispare cu totul

  Pana in acest moment, firma care exploateaza piatra la Ocolis isi desfasoara netulburata „activitatea”. Poate a sosit momentul ca Garda de Mediu sa intervina in acest caz, pana nu va fi prea tarziu, pana nu va disparea muntele intreg la Ocolis, dus de autocamioanele companiei respective…
  Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) din Cluj-Napoca atrage atentia asupra activitatilor miniere din zona (exploatarea pietrei), realizate ilegal in comuna Ocolis de catre firma Transilvania Impact. Firma Transilvania Impact are sediul in Turda, judetul Cluj.
  La Ocolis, in nordul judetului Alba, la granita cu judetul Cluj, o firma din Turda exploateaza piatra fara a avea licente de exploatare, sustine Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) din Cluj. CIDRM afirma ca „exploatarea se face cu incalcarea grava a legislatiei privind protectia mediului, autorizarea activitatilor miniere precum si cu incalcarea drepturilor de proprietate ale locuitorilor din zona”. Firma respectiva se ocupa cu materialele de constructii si deocamdata actioneaza neconturbata la Ocolis. Nimeni nu a deranjat firma pana acum, nici o autoritate locala, judeteana sau nationala!
  Nu ca le-ar pasa celor care exploateaza in zona… Dar localitatea Ocolis este situata in reteaua de arii protejate la nivel european NATURA 2000 (in aria de protectie speciala avi-faunistica ROSPA 0087 Muntii Trascaului si in situl de importanta comunitara ROSCI0253 Trascau). Zona respectiva gazduieste specii importante de fauna si flora, iar peisajul sau intact, precum si arhitectura traditionala a satului fac din zona un areal ideal pentru turism. Ar putea face, spunem noi, pentru ca nu se ocupa nimeni de turism la Ocolis…
  In ultimii ani mai multe firme care se ocupa cu materialele de constructii si-au manifestat interesul de a exploata zona respectiva, dar imediat s-a nascut si opozitia: locuitorii de aici si mai multe ONG-uri pentru protectia mediului (din pacate doar ONG-urile din Cluj par interesate de salvarea naturii la Ocolis) se impotrivesc posibilelor activitati miniere pentru ca exploatarile masive in cariera presupun defrisari, folosirea explozibilului, transport cu masini de mare capacitate, instalatii de concasare, ceea ce ar duce la distrugerea muntelui si a peisajului, la poluarea fonica si cu pulberi a satului, precum si la afectarea unor specii importante de fauna si flora din zona.
  CIDRM afirma ca pentru exploatarea de la Ocolis firma Transilvania Impact nu detine acord de mediu din partea autoritatii competente, este vorba de Agentia pentru Protectia Mediului Alba, si nici licenta de exploatare miniera din partea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Locuitorii zonei nu au fost consultati si, mai mult decat atat, exploatarea se desfasoara pe terenuri care nu apartin companiei.
  CIDRM sustine ca in timpul zilei utilajele companiei excaveaza piatra, distrug peisajul si incalca proprietatile private ale localnicilor, iar in timpul noptii zeci de masini de mare tonaj transporta piatra in afara localitatii.
  „Pe aceasta cale tragem un semnal de alarma cu privire la ilegalitatile grave savarsite de firma Transilvania Impact si vom solicita, prin adrese catre toate autoritatile competente, sanctionarea companiei si obligarea ei la repararea prejudiciului deja adus mediului si comunitatii locale prin aceste activitati miniere ilegale”, afirma Stefania Simion, director executiv al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.
  Iulian Brok

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.