La Zoo, directoarea este mai sperioasa decat animalele

In lipsa popularului elefant, ZOO castiga vizitatori printr-o veritabila alee a tigrilor siberieni si prin custile transparente pentru unele carnivore. Dupa ciudatele decese ale animalelor, intre 2007 si 2008, Gradina Zoologica este vizitata din nou, semn ca oamenii vor sa vada in continuare animale din diverse colturi ale lumii. Nu si-a revenit inca directoarea centrului, careia i se pare ca presa vine doar pentru a o lua la 11 metri.
animale la zoo
Directoarea Ancuta Elena Oprea este, spun gurile rele, „fata” lui Basescu. Ea a fost pusa in functie pe vremea cand actualul presedinte era primar al Capitalei. Gurile bune – ce-i drept, putine – spun ca ea ar fi o tanara dispusa sa schimbe in bine Gradina Zoologica a Capitalei.

Lasand gurile deoparte, Oprea este o tipa intre varste, care seamana cu Udrea din punct de vedere al conservarii: este mai tanara la vedere decat in acte. Nu stiu ce o fi speriat-o la vizita noastra. Sa fie varful de la creion, dar va jur ca nu l-am ascutit inainte. Dupa cat de amabila a fost secretara, ma gandeam chiar sa ii cer directoarei niscai poze spectaculoase. N-a fost deloc asa, dar Oprea ne-a raspuns totusi la cateva intrebari.

Ramanem fara elefant, girafa sau urs polar

Am aflat astfel ca nu vor veni noi animale la Baneasa, chiar daca ne lipsesc cateva specii foarte populare, dintre care amintim ursul polar, elefantul sau girafa. „Ne bazam pe reproducerea in captivitate a speciilor deja existente. Nu vom aduce alte animale”, spune directoarea. Ea ma lamureste cum sta treaba si cu custile transparente: „Proiectul acesta a inceput in urma cu trei ani, dar custile au fost montate recent”. Apoi, brusc, s-a schimbat la fata si mi-a spus ca imi trebuie o autorizatie de la Biroul de Presa al Primariei Bucuresti. Si brusc, a disparut. „Si te-ai dus dulce minune / Si-a murit chiar sursa noastra”, ca sa il parafrazez putin pe poetul national.

In doua astfel de custi de sticla, cu ferestre mari de sticla despartite de busteni, stau o familie de ursi si un leu
. Ultimul are parte de un decor special, destul de inspirat dealtfel. In mijlocul custii, in care spatiile verzi sunt alternate cu cele de nisip, sta o masina de safari, vopsita alb-negru. Singurul element pe care nu l-am inteles este de ce, dupa montarea acestor custi perfect izolate, turistilor nu le este permisa venirea mai aproape de geam.

Cine si ce mai respira la Zoo

Gradina nu arata deloc rau si nu o spun eu, ci turistii care au vizitat-o astazi. Nesperiate de ploaia deasa, patru turiste din Germania colindau aleea ierbivorelor. Una dintre ele, Sigrun Schmuck, ne-a spus ca este placut impresionata de starea animalelor de la Baneasa. „Este OK. Aveti o gradina zoologica frumoasa. O intrece pe cea din Sofia, pe care am vizitat-o recent”. Tine totusi sa adauge ca bulgarii au un elefant, animal care noua ne lipseste dupa moartea popularei Gaya.

„Nu au elefant. A murit”, spune trist, in engleza, o fetita blonda. Face parte dintr-un grup de copii straini, condus de o indrumatoare romanca. Toti stau si se minuneaza in fata frumusetii unei „caprioare”, care este, de fapt, o oaie berbera. Ce-i drept, are coarne.

Un pusti roman se pare ca va ajunge candva stapanul animalelor. Din bratele tatalui sau, striga unui imens tigru siberian sa coboare de unde sta intins. Nu trec cateva secunde si animalul paseste repejor spre baza adapostului.


ANTILOPELE ELMAND POZEAZA CA DOUA MANECHINE

Aleea tigrilor, colt cu rasii

Primavara este cel mai bun anotimp sa vizitezi gradina. In ciuda ploii, peste 100 de persoane au venit la ZOO Baneasa in doar doua ore, cate am petrecut eu acolo.

Impresia intrarii in gradina este lasata in grija pasarilor mari, de la traditionalele gaste la fitosii flamingo, galagiosii pelicani si discretele lebede negre.

Apoi, lucrurile devin serioase si fioroase, odata cu aparitia unei adevarate colectii de tigri siberieni. O intreaga alee le este destinata acestor feline imense. Colt cu stada „siberienilor” este cea pe care locuiesc rasii, pumele si leoparzii.

RASUL ASTEAPTA SI EL CUSCA DE STICLA

Cerbul european, mai cuminte decat lopatarul

In partea opusa intrarii este locul ierbivorelor mari. Cerbul european, cu ale sale coarne mari si perfect simetrice, are parte de un gard de vedeta, din barne. Vecinul lopatar se pare ca a fost mai zvapaiat, el fiind nevoit sa traiasca intre plase de sarma.

Calul nici nu are placuta de prezentare, doar il stie toata lumea. Cred ca este un lipitan. Bivolul nu a iesit sa ne vada nici la orele dupa-amiezii. Au facut-o insa muflonii slabanogi, cu coarne lor disproportionate fata de corp. Peste drum de ei, oile romanesti s-au strans laolalta undeva la scuteala, stiind ca ploaia asta mocaneasca va tine toata ziua.


CERBUL EUROPEAN SI COARNELE SALE PERFECTE

Ara si micii Nemo

Oaia berbera, cu coama-i mandra de sub gat, incheie aleea rumegatoarelor. De aici, faci stanga si ajungi la exotariu, unde te asteapta, printre papagali si alte specii din tarile mult mai calde decat a noastra, doi ara cu pene verzi. Numele nu te deruteaza decat daca esti daltonist, deoarece un exemplar este albastru-portocaliu, iar celalalt este ca un steag dinamovisto-stelist: in jurul ciocului e alb, cea mai mare parte a corpului este rosu-aprins, iar penele sunt albastre.

Un alt spatiu inchis este cel in care traiesc pestii si reptilele. Micii Nemo zburda prin acvariu alaturi de alti colorati mai mari. Iguanele sunt cu totul altfel. Iti dai seama ca traiesc doar daca le privesti miscarile ochilor. In rest, nu se clintesc un centimetru de pe locul ales pe pervazul de deasupra caloriferului.

IN ACVARIU, PESTII DISCUS POT FI FOTOGRAFIATI NUMAI DIN PROFIL. Altfel, e ca si cum ai fotografia, din fata, un tais de cutit.

Un piton ia masa de pranz

Ca tot a venit vorba de calorifere, cred ca acestea sunt plasate neinspirat chiar in apropierea geamului din spatele caruia privim. Crocodilii, de exemplu, dupa o scurta scufundare prin micutul bazin, se ghemuiesc sub ele, facandu-se nevazuti.

Pitonii sunt vedetele din serparie, unul chinuindu-se de zor sa mai infulece o pasare imensa, a doua sau a treia pe ziua de astazi, judecand dupa umflaturile imense pe care le are deja.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *