Lacul Albastru, singurul lac din Romania care isi schimba culoarea in functie de lumina

  0
  1173
  Lacul Albastru, singurul lac din România care î?i schimb? culoarea în func?ie de lumin?
  Lacul Albastru, singurul lac din România care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină
  Lacul Albastru, singurul lac din Romania care isi schimba culoarea in functie de lumina
  Lacul Albastru, singurul lac din Romania care isi schimba culoarea in functie de lumina

  Clubul civic „Lacul Albastru” din orasul Baia Sprie a sarbatorit sambata, pentru a doua oara, ziua singurului lac montan din tara care isi schimba culoarea in functie de lumina.

  „Lacul Albastru a fost declarat monument al naturii in anul 1970 si e un unicat in lume deoarece oglinda lacului isi schimba culoarea in functie de lumina. Speram sa fie un prilej de bucurie pentru iubitorii de natura si pentru cei care aleg sa-si petreaca vacanta la sfarsit de saptamana la poalele varfului Mogosa din Muntii Gutai” a declarat primarul orasului Baia Sprie, Dorin Pasca, potrivit Agerpres.

  Cercetatorii in domeniul geologiei din cadrul companiei miniere Remin Baia Mare au descoperit ca lacul situat in zona montana a orasului Baia Sprie, la aproximativ trei kilometri, s-a format in anul 1920 prin surparea unei galerii de mina abandonate din fostul filon Domnisoara, iar de-a lungul anilor apa stransa in cavitatea formata a dus la formare unui lac care a creat un biotop specific in jurul sau.

  Efectul optic de schimbare a culorii apei din lac este data de compusii sulfurosi cu continut neferos, apa primind in functie de lumina soarelui reflexe de smarald pana spre verde-albastrui sau cristalin.

  Lacul este unul dintre punctele de atractie a turistilor care viziteaza statiunile montane Suior si Mogosa din Muntii Gutai. Elevii fostilor licee de stiinte ale naturi si studentii facultatilor de minerit din cadrul universitatii baimarene au intreprins de-a lungul anilor studii de cercetare asupra formarii lacului si cauzelor care determina schimbare culorii apei.

  In amonte de lac se afla al doilea lac, Mogosa, o cabana turistica, partii de schi si telescaun.

  Cele doua lacuri apropiate sunt vizitate de turistii romani si straini tot timpul anului.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.