Lacurile din Arges populate cu peste 8.300 de rate salbatice

Lacurile din Arges populate cu peste 8.300 de rate salbatice
Lacurile din Arges populate cu peste 8.300 de rate salbatice

La 13 ianuarie a avut loc recensamantul de iarna al pasarilor din zona lacurilor de acumulare de pe raul Arges. Observatiile au fost efectuate de catre prof. univ. dr. Radu Gava si dr. Adrian Mestecaneanu, muzeograf la Muzeul Judetean Arges. Intre orele 9 si 15, cei doi ornitologi au identificat pe cinci lacuri cercetate (Golesti, Pitesti, Bascov, Budeasa si Valcele) 41 de specii, insumand 16.915 de inaripate.

Cele mai numeroase, pe lacul Golesti

Pe lacul Pitesti ierneaza urmatoarele specii: pescarusul razator (1.520 de exemplare), pescarusul sur (600), rata cu cap castaniu (480). Pe lacul Bascov au fost observate cele mai putine pasari (123 de lisite, pescarusi razatori, corcodei mici etc.), pescarii si pasionatii de sporturi nautice contribuind la aceasta depopulare. La polul opus, cele mai multe inaripate au fost numarate pe lacul Golesti (9.291 de exemplare, dintre care peste 5.000 de rate salbatice si circa 1.500 de pescarusi).

Pescarusul razator

De altfel, rata mare, rata cu cap castaniu si pescarusul razator sunt speciile dominante numeric pe lacurile din judet. Nu acelasi lucru se poate spune despre vanturelul rosu, gugustiucul, ciocanitoarea pestrita mare, ticleanul, corcodelul mare, rata rosie, sorecarul comun, fasa de munte si florintele, intrucat cel mult doua din aceste exemplare ierneaza in zonele „scanate” de ornitologii argeseni. Din aria speciilor protejate, ocrotitorii pasarilor au identificat: cormoranul mic (14 exemplare), egreta mare (3) si lebada de iarna (8).

In perioada recensamantului, lacurile erau inghetate din diferite proportii: Golesti – 70%, Budeasa – 50%, Bascov – 40%, Pitesti – 30% si Valcele – 20%. Datele recensamantului facut simultan in toate zonele umede din Europa sunt centralizate pe plan national la Bucuresti, iar pe plan european la Amsterdam, in Olanda. Pe baza acestor observatii se evalueaza dinamica multianuala a efectivelor de pasari in vederea adoptarii unor masuri de ocrotire a lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *