O pilula revolutionara contra cancerului de piele va fi testata clinic in anii urmatori

O pilula revolutionara contra cancerului de piele va fi testata clinic in anii urmatori
O pilula revolutionara contra cancerului de piele va fi testata clinic in anii urmatori

Un nou medicament, cunoscut ca inhibitor panRAF, va fi testat in anii urmatori, dupa ce primele studii au aratat ca este foarte eficient impotriva melanomului la pacientii cu cancer de piele care nu mai raspund la tratamentele actuale.
Melanomul, o forma de cancer de piele, este produs in urma expunerii neprotejate la soare, iar persoanele care au suferit arsuri solare de cel putin cinci ori prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi de aceasta boala, potrivit dailymail.co.uk.

Prima optiune de tratament este, intotdeauna, interventia chirurgicala, dar, in cazurile mai avansate, pacientii primesc medicamente care distrug versiunile anormale ale unei proteine numite BRAF, care este combustibilul ce alimenteaza dezvoltarea a circa jumatate dintre melanoame. Inhibitorii BRAF sunt de obicei foarte eficienti, dar tumorile devin rezistente la aceste medicamente in circa un an.

Noile medicamente, care tintesc o gama mai larga de cai biologice pentru a ucide celulele canceroase, au oprit cresterea tumorilor rezistente. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca noile substante par sa fie eficiente si in cazul a 20% pana la 25% dintre melanoamele a caror dezvoltare este alimentata de o alta proteina problematica, numita RAS.
“Noii inhibitori sunt primii dintr-o noua gama de medicamente care ataca tumorile canceroase fara sa le permita sa devina rezistente, blocand simultan mai multe proteine canceroase”, a declarat coautoarea studiului Caroline Springer, de la Institute of Cancer Research din Londra.

“Speram ca testele clinice ale acestei noi serii de inhibitori vor demara curand si ca vor deveni, in cele din urma, prima sau a doua optiune de tratament pentru pacientii care in prezent folosesc toate tratamentele posibile si ajung totusi in stadiul fatal al bolii”, a mai spus Springer.

Pacientii care vor fi inclusi in programele de testare clinica vor fi alesi in urma unor evaluari foarte serioase si vor primi o singura varianta a medicamentului, din cele cateva sute care vor fi testate cu rigurozitate inainte de a fi administrate oamenilor.

In studiul de laborator au fost testate doua variante ale medicamentului, identificate sub codurile CCT 196969 si CCT 241161. Ambele au dus la moartea unor tumori rezistente la medicamentele clasice, care au fost implantate unor soareci, fara efecte secundare semnificative.

Studiul a fost publicat in revista „Cancer Cell”.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente