Laszlo Borbely nu mai are incredere ca autoritatile locale pot gestiona fonduri europene

  0
  310
  Ministerul de Finante va aproba toate corectiile financiare care se vor aplica pe Programul Operational Sectorial Mediu
  http://www.tion.ro

  Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, se afla, joi, la Timisoara, unde se intalneste cu reprezentanti ai autoritatilor locale si ai institutiilor aflate in subordinea ministerului. Inca de dimineata, Borbely s-a declarat nemultumit de rata de absorbtie a fondurilor de mediu, el afirmand ca s-a saturat de promisiunile autoritatilor locale si crede ca mai bine centraliza acest domeniu. (1 comentariu)
  Borbely a afirmat in cadrul unei intalniri a Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Sectorial „Mediu”, care a avut loc la un hotel din Timisoara, ca desi este un adept al descentralizarii si a tinut ca de gestionarea fondurilor pe acest domeniu sa se ocupe autoritatile locale, acum incepe sa aiba „dileme” si crede ca sistemul ar functiona mai bine daca ar fi controlat de la Bucuresti.

  „Am descentralizat Programul Operational Sectorial si am zis ca ei sa decida, autoritatile locale. ncep sa am dileme si sa cred ca mai bine era centralizat, din pacate. Si m-am saturat de promisiuni”, a afirmat Borbely.
  Supararea ministrului se trage de la faptul ca desi au fost atrase fonduri europene pe acest program de 5,3 miliarde de euro, au fost semnate contracte pentru realizarea de proiecte de doar 120 de milioane de euro.

  „”Putem spune ca avem 5,3 miliarde de euro in momentul de fata contracte si proiecte aprobate. Putem spune ca suntem primii din Uniunea Europeana la contracte pe infrastructura de mediu. Din pacate nu e asa, pentru ca greul incepe cand se semneaza contractul, cand mare parte din responsabilitate se transfera beneficiarilor, adica autoritatilor locale, consiliilor judetene. (…) Avem o absorbtie de doi-trei la suta. Deci avem 5,3 mld de euro contractate si 120 de milioane absorbite cu chiu cu vai. Si anul acesta, cand am zis, gata, pornim, sa vad ca in luna aprilie am absorbit 6 milioane de euro si in luna mai, cand nu mai e zapada, e vreme frumoasa, avem 3,5 milioane de euro…. 3,5! (…) N-am inteles si nici acum nu inteleg de ce nu putem sa absorbim acesti bani”, a afirmat Borbely.

  Borbely a sustinut ca autoritatile locale trebuie sa lase deoparte „interesele meschine” atunci cand se ocupa de proiecte pe fonduri europene si sa se intereseze ca proiectele sa fie concepute mai bine de consultantii care primesc multi bani pentru ca acestea sa nu fie modificate in timpul derularii investitiei.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.