Testele de rezistenta la centralele nucleare europene incep la 1 iunie

Centrale nucleare

Comisia Europeana si Gru-pul autoritatilor de reglementare a sigurantei nu-cle-are europene (ENSREG) au decis recent inceperea la data de 1 iunie a testelor de rezistenta la cele 143 de reactoare nucleare din Uniunea Europeana si criteriile pe baza carora se vor desfasura controalele.

“Apre-ciez faptul ca autoritatile de reglementare din statele membre si Comisia au cazut de acord asupra modalitatii de evaluare a riscurilor si sigurantei centralelor nucleare. Vom face toate eforturile pentru pu-nerea in aplicare a celor mai ridica-te standarde pentru centralele nu-cle-are din Uniunea Europeana si din apropierea ei. Partea cea mai grea acum incepe: punerea in aplicare a criteriilor cu toata rigoarea necesara”, a spus comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger, intr-o conferinta de presa. Testele de stres reprezinta o reevaluare a marjelor de siguranta a centralelor nucleare din Uniunea Europeana. Sta-tele membre au decis efectuarea acestor teste dupa accidentul de la centrala nucleara japoneza de la Fukushima. Toate aspectele de securitate, pre-cum masuri de prevenire a ata-cu-rilor teroriste vor fi tratate se-parat, in urma discutiilor cu statele membre recunoscandu-se, printre al-tele, nevoia de confidentialitate.

De asemenea, Comisia Euro-pea-na conlucreaza cu tari din afara UE pentru reevaluarea sigurantei nu-cle-are. Aceste tari sunt Elvetia, Fe-de-ra-tia Rusa, Ucraina, Armenia, Turcia si Croatia. Efectuarea de teste de re-zis-tenta la centralele nucleare europene a fost ceruta de Comisia Europeana dupa accidentul de la centrala japoneza Fukushima din 11 martie, pentru a se preveni produ-cerea de incidente similare in Uni-unea Europeana.
Consiliul Euro-pean din 24-25 martie a subliniat necesitatea ca pu-blicul sa fie deplin informat in eventualitatea unor incidente nucleare si a cerut re-a-na-li-za-rea sigurantei nu-cleare a tuturor cen-tralelor din sta-tele membre. Liderii “Celor 27” vor evalua rezultatele tes-telor de rezistenta pana la sfarsitul anului, pe baza unui raport prezentat de Co-mi-sia Europeana.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente