Lavinia Andrei, Terra Mileniul III: „Vacanta parlamentara taraganeaza legea achizitiilor publice ecologice”

  0
  535
  Lavinia Andrei, Terra Mileniul III:
  Lavinia Andrei, Terra Mileniul III: "Vacanţa parlamentară tărăgănează legea achiziţiilor publice ecologice"
  Lavinia Andrei, Terra Mileniul III: "Vacanta parlamentara taraganeaza legea achizitiilor publice ecologice"
  Lavinia Andrei, Terra Mileniul III: „Vacanta parlamentara taraganeaza legea achizitiilor publice ecologice”

  Legea achizitiilor publice ecologice, cunoscuta si ca „Legea APE”, este intarziata de intrarea in vacanta a parlamentarilor, ne-a declarat, ieri, Lavinia Andrei, presedintele fundatiei Terra Mileniul III, unul dintre initiatorii proiectului legislativ alaturi de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. Legea a ramas pe masa Ministerului Mediului si mai asteapta ultimele retusuri de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), dar si opinia Ministerului Justitiei, ne-a mai spus domnia sa.

  Oana Neneciu, directorul executiv al Ecopolis, ne-a declarat, recent, ca actul legislativ ar urma sa intre in vigoare in ianuarie 2015, iar de luna viitoare va incepe intocmirea Planului National Multianual pentru Achizitii Publice Verzi.

  Legea achizitiilor publice ecologice prevede directionarea unui procent de 5% din bugetul total de achizitii publice catre produsele si serviciile ecologice.

  Reprezentantii fundatiei Terra Mileniul III au declarat ca achizitiile publice pot fi un motor de promovare a produselor si serviciilor ecologice, in contextul in care statele europene isi pot asuma criterii pentru achizitii verzi. Acestia sustin ca, in acest fel, guvernele stimuleaza piata produselor verzi, contribuind totodata la atingerea tintelor stabilite prin Strategia Europa 2020.

  Tara noastra nu a elaborat actele normative necesare pentru a se conforma planului de actiune al Comisiei Europene pentru achizitiile publice verzi si se situeaza pe un loc codas la acest capitol, sustin oficialii Terra Mileniul III, care afirma ca producatorii de produse verzi reclama numeroase piedici administrative si legislative pentru a-si desfasura activitatea, precum si lipsa de consultare.

  Specialistii Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis sustin ca un procent de 20% de achizitii ecologice din totalul cheltuielilor pentru achizitii publice ar insemna o piata a produselor ecologice de cel putin 20 miliarde lei. Potrivit Ecopolis, Comisia Europeana a stabilit ca, pana in 2010, 50% din totalul achizitiilor publice sa fie ecologice.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.