Legatura intre diformitatile animalelor si exploatarea gazelor de sist

Legatura intre diformitatile animalelor si exploatarea gazelor de sist
Legatura intre diformitatile animalelor si exploatarea gazelor de sist

Forarea pentru gaze de sist si petrol prin metoda fracturarii hidraulice reprezinta un pericol major pentru septelul din Marea Britanie si ar trebui stopata imediat pana cand se vor putea face studii stiintifice privind impactul asupra sigurantei alimentelor, arata un important cercetator britanic.

Profesorul Robert Oswald, coautor al primului studiu privind legatura intre fracturarea hidraulica si cazurile de imbolnavire in fermele de animale, a spus ca datele despre mortalitatea si diformitatile in septelul sunt atat de alarmante incat Marea Britanie ar trebui sa inceteze imediat forarile, scrie The Independent.

Avertismentul survine intr-un moment in care in Anglia se pregateste extinderea exploatarii prin forare hidraulica in zona Sussex, zona foarte importanta pentru fermele producatoare de produse de lactate.

Profesorul Oswald, expert in medicina moleculara la Universitatea Cornell, a documentat 24 de incidente din 6 state americane unde animale din fermele aflate langa campuri de forare au murit sau au inceput sa se imbolnanveasca. De asemenea, au inceput sa apara si probleme de reproducere sau neuronale, posibil legate de expunerea la substantele chimice.

Printre incidentele investigate de profesorul Oswald a fost o scurgere accidentala de apa folosita la fracturare in Louisiana in care au murit 17 vaci din cauza dificultatilor in respiratie. In Pennsylvania, o turma a pierdut 50% din sarcinile vacilor gestante dupa ce acestea au pascut intr-un camp contaminat cu chimicale dintr-o groapa de forare.

„Fermierii britanici din zonele cu forare intensa ar trebui sa fie foarte preocupati de posibila expunere a recoltelor si a turmelor lor la substantele care vor contamina solul, apa si aerul”, a spus profesorul Oswald.

Profesorul spune ca forarea prin fracturare hidraulica trebuie oprita imediat in Anglia pana se va face un studiu privind impactul substantelor folosite pentru a scoate gazul din roca asupra pamantului, turmelor si alimentelor.

In Irlanda de Nord, unde firmele de energie spera sa incepa forarile prin fracturare hidraulica, fermierii si-au exprimat opozitia la intal nirea G8 din aceasta vara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *