Legea minelor a fost respinsa marti, de Camera Deputatilor, fost decizional in acest caz

Legea minelor a fost respinsa marti, de Camera Deputatilor, fost decizional in acest caz
Legea minelor a fost respinsa marti, de Camera Deputatilor, fost decizional in acest caz

Legea minelor a fost respinsa marti, de Camera Deputatilor, fost decizional in acest caz. Actul normativ fusese votat luni seara, in Comisiile reunite de Industrii si Administratie din Camera.

statut parlamentari votatCu protestatarii in strada si la usa Avocatului Poporului, deputatii au decis marti, sa respinga proiectul de lege privind exploatarile miniere din Romania.

Marti, la votul din plenul Camerei Deputatilor, Legea minelor a intrunit 160 de voturi “pentru”, 105 voturi “impotriva” si 22 de abtineri.

Zeci de protestatari au intrat, marti, in sediul Avocatului Poporului, unde au scandat “Uniti, salvam Rosia Montana” si “Nu capitulam”, cerand sa discute cu Anastasiu Crisu. Protestatarii au intrat in sediul Institutiei Avocatul Poporului in jurul orei 12.30, acestia avand afise pe care scrie “Uniti, salvam Rosia Montana”.

In jur de 100-150 de persoane s-au strans marti si la Palatul Parlamentului pentru a protesta fata de proiectul de lege. Peste o suta de persoane au protestat, marti,si in fata Prefecturii Cluj, cerand respingerea Legii minelor, printre manifestanti aflandu-se si sotia primarului Emil Boc.

Manifestantii au avut pancarte cu inscriptiile “Deputat – tradator, verificati cum a votat”, “Vrem natura, nu cianura”, “Nu lasa deputatii sa ucida Rosia Montana”, “Guvernul tradarii”, “Ponta si ai lui, mincinosii neamului” si “Apusenii ceanurati-deputatii blestemati”.

Presedintele Comisiei de Industrii din Camera, Iulian Iancu, spune ca elementele de noutate absoluta prevazute de Legea minelor sunt cele legate de faptul ca nicio exploatare din Romania nu va putea sa inceapa fara ca inainte statul roman sa faca public acest lucru in toate etapele si fara ca sa se organizeze o licitatie in modul cel mai transparent cu putinta, impunand toate criteriile necesare, dupa ce a luat de la populatie toate observatiile privind exploatarea respectiva. Iancu a spus ca statul e obligat, prin Legea minelor, sa strabata toate fazele privind protectia sitului arheologic, daca e cazul, protectia mediului. De asemenea, statul este obligat sa se asigure ca tehnologia despre care se vorbeste este una care nu afecteaza mediul, nu afecteaza populatia si nu pune in pericol viitorul unor comunitati sau viitorul unor regiuni intregi.

In legea asumata de USL, “resursele minerale, care conditioneaza directii strategice ale dezvoltarii socio-economice sau ale securitatii regionale sau nationale, vor fi clasificate ca resurse strategice”, clasificarea si declasificarea lor facandu-se “de catre Parlament la propunerea Guvernului, cu avizul autoritatii competente in domeniul resurselor minerale”. De asemenea, ”lucrarile privind prospectiunile si explorarile geologice si cele de extractie si prelucrare a resurselor minerale sunt de utilitate publica”.

Propunerea legislativa prevedea derogarea chiar si de la procedura stabilita de Legea 255/2010 privind exproprierea, acordand titularilor de proiecte miniere prerogative care practic ii substituie autoritatilor statului roman. Guvernul este obligat sa declanseze procedurile de expropriere in termen de 30 de zile de cand titularul de licenta face o solicitare in acest sens si fara sa aprobe mai intai indicatorii tehnico-economici ai exploatarii. Ministerul Economiei este obligat sa acorde direct titularilor de licenta miniera concesiunea asupra terenurilor care intra in proprietatea publica a statului ca urmare a exproprierii.

Sumele reprezentand despagubiri sunt platite de chiar titularul licentei miniere, acesta nefiind insa obligat sa plateasca redeventa cuvenita pentru terenurile a caror concesiune o primeste in mod direct, aceasta compensandu-se cu sumele platite ca despagubire pentru expropriere, pana la concurenta acestor sume. Se ajunge astfel la situatia in care Statul Roman va suporta cheltuielile unor exproprieri in interesul privat al unei companii.

Procedura de expropriere reglementata are toate trasaturile unei exproprieri in interes privat, ceea ce contravine grav atat Constitutiei cat si CEDO.

O companie miniera are dreptul sa utilizeze si sa schimbe folosinta imobilelor expropriate din perimetrul minier, inclusiv a celor cu „destinatie speciala” (a se citi lacasuri de cult, monumente, ansambluri si situri istorice, cimitire, alte asezaminte de valoare nationala deosebita ori localitati urbane sau rurale in intregime), daca realizeaza „imobile cu destinatie similara” pe alte amplasamente.

Apele de izvor aflate pe proprietatea persoanelor fizice nu vor putea fi folosite de catre proprietarul suprafetei daca fac obiectul unei concesiuni miniere.

Companiile miniere pot dobandi terenuri din fondul forestier fara sa respecte dreptul de preemptiune al coproprietarilor si al vecinilor.

Proiectele miniere pot distruge monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervatii naturale, zonele de protectie sanitara deoarece ar avea un statut special ce nu necesita descarcarea prealabila de sarcina arheologica sau declasarea monumentelor istorice.

Compania miniera poate modifica traseul si desfiinta orice drum aflat in permiterul sau minier.

Modificarea Legii minelor a fost respinsa, anterior, in plenul Senatului, fiind exprimat un numar de voturi sub minimum necesar pentru adoptarea acesteia, dupa o serie de dispute aprinse intre senatorii PDL si cei ai puterii in ceea ce priveste prevederile acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *