
Consumul de legume cu frunze verzi poate contribui la stimularea productiei de celule care protejeaza sistemul digestiv de diferite boi, printre care si cancerul, se arata intr-un studiu elaborat de institutul australian Walter y Eliza Hall, publicat luni de revista Nature Inmunology si preluat de agentia EFE.
De asemenea, autorii studiului au descoperit ca gena denumita T-bet este esentiala in producerea acestor celule imunologice, esentiale in mentinerea echilibrului intre imunizare, inflamatie si toleranta, cat si pentru raspunsul lor la stimulii generati de alimentele pe care le consumam.
‘Am descoperit ca T-bet este gena cheie care instruieste celulele precursoare sa se transforme in ILC ca raspuns la semnalele emise de mancarea ingerata si de bacteriile prezente in intestin’, precizeaza Gabrielle Belz, coordonatoarea studiului, subliniind ca ILC sunt esentiale pentru vigilenta imunologica a sistemului digestiv si ca este pentru prima data cand au fost identificate gene responsabile de producerea acestor celule limfoide innascute.
Potrivit datelor studiului, proteinele prezente in legumele cu frunze verzi sau in crucifere (cum este brocoli) interactioneaza cu receptorii superficiali care activeaza gena T-bet si pot juca rolul cheie in producerea de ILC. In plus, celulele ILC produc si un hormon denumit interleucina 22 (IL-22) care ajuta la repararea epiteliului, ansamblul celulelor care acopera intestinul.
Fara gena T-bet, corpul este mai sensibil la infectiile bacteriene contactate prin sistemul digestiv, motiv pentru care existenta acesteia contribuie la prezenta bacteriilor ‘bune’ in intestin si la cicatrizarea ranilor tesuturilor.