Leoaica Elsa, al saptelea animal mort in conditii suspecte la Zoo Baneasa

0
418

Intr-un an si jumatate, la Zoo Baneasa au murit, pe rand, elefantica Gaya, unicul zimbru, un iac, doi mufloni mancati de caini vagabonzi si jaguarul Betty. Ultimul deces s-a inregistrat luni dimineata, atunci cand, din cauza unei supradoze de tranchilizant, a murit si leoaica Elsa. Directoarea Anca Oprea a fost salvata de la demitere inventandu-se fel de fel de motive menite sa-i apere scaunul. Cu toate ca o comisie de ancheta a CGMB a stabilit ca vina in cazul mortii elefantului Gaya apartine conducerii gradinii zoologice, nimeni nu a fost demis. Tot mai multe voci o acuza pe Anca Oprea de incompetenta si neglijenta in serviciu.

O comisie de ancheta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a analizat faptele, a audiat martorii si a concluzionat ca principala vinovata de moarte animalului e directoarea Anca Oprea. Recomandarea consilierilor municipali catre primarul general Adriean Videanu a fost fara echivoc: demiterea si trimiterea in judecata a Ancai Oprea pentru neglijenta in serviciu. Au mai murit de atunci un iac, doi mufloni sfasiati si mancati de cainii vagabonzi, unicul zimbru, jaguarul Betty si, iata, in urma cu doua zile, leoaica Elsa. De fiecare data, au fost gasite sau inventate scuze cu unicul scop de a o mentine in functie pe Anca Oprea. Primarul general n-a miscat un deget.

Plangeri penale pentru incompetenta pe numele directoarei
Ana Halmageanu, presedintele Societatii pentru Prevenirea Cruzimii fata de Animale, cere imperativ demiterea directoarei Anca Oprea: „Se constata inca o data ca managementul Gradinii nu e ce ar fi trebuit sa fie si ca incapatanarea primarului Videanu de a o tine in functie pe Anca Oprea nu face altceva decat sa aduca prejudicii grave animalelor, soldate chiar cu moartea. Directoarea Anca Oprea, chiar daca ar fi nevinovata cum pretinde, ar trebui sa se retraga pentru ca, din punctul nostru de vedere, face rau animalelor. Punctual, referitor la moartea Elsei, este tot vina ei pentru ca s-a luat cea mai proasta decizie. Ea ar fi trebuit retrasa, scoasa de la expunere si -pensionata-. Aceste decese ne duc la ideea ca e vorba de incompetenta crasa si neglijenta in serviciu. Societatea noastra i-a facut plangere penala directoarei Oprea si pentru moartea elefantului, si pentru cea a jaguarului Betty”.

Paula Iacob banuieste ca decesele fac parte dintr-o conspiratie
Celebra avocata Paula Iacob, ferventa sustinatoare a drepturilor animalelor, crede ca aceste de cese suspecte sunt cauzate ori de incompetenta si neglijenta in serviciu, ori de o conspiratie care urmareste desfiintarea Gradinii Zoologice de la Baneasa: „Socotesc inadmisibila lipsa de grija fata de animalele care traiesc in aceasta gradina zoologica, care de departe ar trebui sa fie prima si cea mai ingrijita din tara. Se pune in mod cert problema infractiunii de neglijenta in serviciu, precum si incalcarea Legii protectiei animalelor, recent modificata, lege care prevede sanctiuni penale pana la pedepse cu inchisoarea pentru cei care au un comportament inuman fata de animale”. Referitor la conducerea Zoo Baneasa, in speta la directoarea Anca Oprea, Paula Iacob a declarat: „Ma tem ca primul om care se poate considera ca nu iubeste si nu are suficienta grija de animale e chiar cel care conduce aceasta gradina”. La final, avocata a mai lansat o supozitie extrem de interesanta: „Sunt nefiresti aceste decese si tot ce se intampla acolo. Prea multe animale moarte intr-un timp atat de scurt. Aceste morti ar putea face parte dintr-o conspiratie care lucreaza la un plan de desfiintare a gradinii, cum a fost cel de defrisare a padurii Baneasa”.

-Conducerea trebuia trimisa in judecata-, spune consilierul Octavian Petrovici
Octavian Petrovici, consilierul general care a condus comisia de ancheta in cazul mortii elefantului Gaya acuza si el incompetenta si neglijenta in serviciu, fara sa excluda insa ipoteza unui plan de desfiintare al Zoo Baneasa: „In cazul unui animal ca Elsa, s-a ales cea mai proasta varianta. Oricine, nu neaparat un veterinar, stie ca un animal in varsta prezinta un risc foarte mare in cazul anesteziei. Conducerea gradinii, veterinarii de acolo ar fi putut sa aplice metoda separarii felinelor cand intra in calduri. Aceste decese in serie ne duc la concluzia ca este vorba de incompetenta si neglijenta in serviciu. Eu personal, comisia care a anchetat moartea elefantului Gaya si specialistii internationali care au colaborat cu noi am recomandat demiterea conducerii si trimiterea in judecata a directoarei Anca Opre si a medicului veterinar Codrut Visoiu ca vinovati pentru ce se petrece acolo. Faptul ca in trei ani s-a injumatatit efectivul de animale ne conduce la concluzia ca e un interes, la care participa cu brio si conducerea actuala a gradinii, pentru ca Zoo Baneasa sa fie defiintata”.

Sursa: Gardianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.