Liber la pungile din plastic?

Ecotaxa de 0,2 lei pe pungile de plastic ar putea fi suspendata pana la 1 ianuarie sau chiar 30 iunie 2010, in cazul in care se prelungeste adoptarea modificarilor la Ordonanta de Urgenta (OUG) 25/2008, a anuntat ieri Sulfina Barbu, presedintele Comisiei de amenajarea teritoriului din Camera Deputatilor.
pungi de plastic
Comisia doreste ca actul normativ privind aplicarea ecotaxei sa contina o definitie clara a termenului de biodegradabilitate, dar si modul de certificare a pungilor biodegradabile, fie de catre laboratoarele proprii ale producatorilor, fie de catre un laborator independent acreditat de Ministerul Mediului.

Pe de alta parte, organizatiile ecologiste acuza producatorii romani de mase plastice ca fac presiuni pentru suspendarea ecotaxei, dar si ca vor sa promoveze pungile oxodegradabile ca fiind biodegradabile, desi ele sunt in proportie de 98% fabricate din plastic conventional si contin aditivi toxici. Sulfina Barbu solicitase deja guvernului suspendarea pe trei luni a ecotaxei, invocand lipsa de functionalitate a OUG 25/2007, insa termenul s-ar putea prelungi cu aproape un an. Ecologistii arata ca acest lucru ar transmite un semnal confuz populatiei, abia obisnuita sa renunte la pungile din plastic.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *