Liberalii clujeni pregatesc, prin Departamentul de analize europene al PNL, un set de propuneri care sa sprijine producerea de energie din surse alternative, acestea urmand sa se concretizeze intr-un proiect de lege
Proiectul se refera la producerea energiei eoliene, a celei fotovoltaice (cu ajutorul panourilor solare), la folosirea biocarburantilor sau a biomasei. „Prin realizarea legii privind promovarea energiei alternative se va oferi cadrul legal prin care institutiile publice vor fi obligate sa foloseasca in parte si resurse ale energiei alternative si va exista un sistem legal de stimulente pentru persoanele fizice care isi vor instala astfel de structuri de producere a energiei curate, a energiei verzi”, se arata intr-un comunicat transmis luni presei.
Vicepresedintele PNL Cluj-Napoca, Ciprian Paun, aminteste in comunicat ca, in luna iulie, presedintia portugheza a Uniunii Europene propunea adoptarea de masuri rapide si adecvate pentru atingerea obiectivului de producere a 20% din energia consumata la nivelul UE prin surse alternative, lucru care ar trebui realizat pana in 2020. „Unele actiuni au fost implementate cu succes in mai multe state membre ale UE si pot fi transpuse si in legislatia romaneasca.
Producerea de energie termica cu ajutorul panourilor solare in institutiile publice a fost implementata cu succes in Germania, Spania si Irlanda, utilizarea de biocombustibili in transportul in comun a fost extinsa in Suedia, Germania, Franta si Belgia, reducandu-se astfel poluarea”, a afirmat Ciprian Paun. El a specificat ca, in Cluj-Napoca, Regia Autonoma de Transport Urban Calatori (RATUC) a incercat deja folosirea unui combustibil bazat pe utilizarea resurselor organice, care s-a dovedit a fi eficient.
25 septembrie 2007
Sursa : ROMPRES.