Baraj inaugurat pe Valea Carpestii Mici

O lucrare hidrotehnica a fost inaugurata luni pe cursul paraului Carpestii Mici, in satul Dusesti. Investitia are o valoare de peste 6 milioane de lei, cuprinzand un baraj de acumulare, menit sa apere de inundatii mai multe localitati, drumuri si terenuri agricole. Panglica de inaugurare a fost taiata de secretarul de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile Lucia Varga, deputatul liberal Cornel Popa, primarul comunei Ceica, Florin Corb, si directorul Directiei Ape Crisuri, Ioan Oprean.

„Consider ca aceasta investitie, de 1,8 milioane de euro, este mai mult morala si facuta mai mult pentru oamenii din localitatile Dusesti, Sambata si Zavoiu, care, prin punerea in functiune a acestei acumulari, nu vor mai fi amenintati de inundatii in perioadele de ape mari”, a spus, cu aceasta ocazie, Lucia Varga.
Lucrarile de amenajare de pe Valea Carpestii Mici au cuprins construirea unui baraj (o acumulare nepermanenta), recalibrarea albiei aval de acumulare, pana la confluenta cu paraul Topa si un sistem de canale de drenaj in zona acumularii nepermanente.

Barajul s-a ridicat pe cursul paraului Carpestii Mici, la circa 250 de metri amonte de confluenta paraurilor Bozani si Carpestii Mici, in zona satului Dusesti, comuna Ceica. Barajul, cu o lungime de 661 de metri, inalt de 7 metri si cu un volum total de 2,69 milioane metri cubi, precum si lucrarile conexe vor oferi o buna protectie impotriva inundatiilor, frecvente in aceasta regiune, mai ales in sezoanele ploioase, primavara si toamna.
Lucrarile de amenajare vor apara de inundatii 65 de gospodarii si anexe gospodaresti din localitatile Zavoiu, Sambata si Dusesti, 20 de kilometri de strazi si drumuri comunale, 6 poduri si aproximativ 880 hectare teren agricol.

Secretarul de stat a subliniat ca asemenea lucrari au fost o prioritate pentru Ministerul Mediului, in perioada 2005-2007, volumul investitiilor in lucrari de aparare impotriva inundatiilor fiind de 2,5 ori mai mari decat in anii 2000-2004. Noua investitie din judetul Bihor a fost verificata de o comisie de receptie, alcatuita din reprezentanti ai MMDD, ai Administratiei Nationale „Apele Romane”, ai Prefecturii si Consiliului Judetean Bihor, precum si ai Inspectoratului Teritorial in Constructii. Valoarea investitiei asigurate de Ministerul Mediului este de 6.215.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *