Conferinta ONU pe tema climei continua sambata dimineata la Copenhaga, la mai mult de 12 ore dupa ora prevazuta pentru incheierea lucrarilor, in lipsa unui acord privind viitorul luptei impotriva incalzirii globale.
Declaratia politica ce asociaza mai putin de 30 de tari, anuntata in graba vineri seara ca un acord de catre presedintii american si francez, Barack Obama si Nicolas Sarkozy, facea inca obiectul dezbaterilor intre delegatii sambata, la ora 08.00 (09.00, ora Romaniei).
Aceasta declaratie, care prevede limitarea incalzirii planetei la 2 grade Celsius in raport cu nivelurile preindustriale, a fost negociata de joi seara intre sefii de stat si de Guvern. Ea asociaza in special Statele Unite, Europa si marile tari emergente precum China, India, Africa de Sud si Brazilia.
Desi prevede crearea unui fond special si a unei sume care se va ridica progresiv la 100 de miliarde de dolari pana in 2020, cu prioritate in favoarea tarilor celor mai vulnerabile, acest acord a fost negociat in secret, in spatele usilor inchise, in contradictie cu regulile multilaterale ale ONU.
„Este vorba despre un acord politic intre sefi de stat, nu de un contract, prin care liderii au incercat sa relanseze masinaria”, explica in cursul noptii ministrul francez al Mediului, Jean-Louis Borloo.
Premierul danez, Lars Loekke Rasmussen, care prezideaza lucrarile, a ales sa il supuna sedintei plenare si a declansat dezbateri interminabile, iar consensul este departe de a fi gasit, potrivit acestuia.
Sambata trebuia stabilit viitorul negocierilor pentru 2010. Declaratia face apel la incheierea unui acord complet pana la sfarsitul lui 2010. Insa participantii la conferinta trebuie sa ajunga la un acord privind calendarul si formatul lucrarilor viitoare, precum si sa adopte decizii de procedura, in conditiile in care cancelarul german a propus gazduirea urmatoarei runde in iunie, la Bonn.
Sursa: Mediafax