Lobby pentru eco

UE – Agricultorii bio vor sa refaca Politica Agricola Comuna
Producatorii bio din mai multe tari UE incearca sa puna bazele unei federatii europene care sa aiba forta sa influenteze Politica Agricola Comuna.

Agricultorii eco europeni nu sint multumiti de noul proiect de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC) – prezentat in urma cu citeva saptamini -, pentru ca “aproape ignora” cea mai sustenabila metoda de productie agricola, cea eco, si nu asigura suficiente fonduri pentru aceasta. Motiv pentru care bio-producatorii din Franta, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg, Austria, Spania, Portugalia, Danemarca, Finlanda, Italia, Polonia si Bulgaria s-au reunit saptamina trecuta la Lille in incercarea de a-si coordona actiunile, astfel incit sa-si impuna punctul de vedere in reforma PAC pentru 2009-2013.

Din pacate, “organizatia producatorilor europeni este o problema care nu a gasit un raspuns”, a declarat Francois Thiery, reprezentantul Federatiei Nationale de Agricultura Biologica din Franta, citat de presa franceza. El a adaugat ca producatorii bio, singuri, nu vor putea sa influenteze PAC. Si nevoia de uniune este cu atit mai mare, cu cit in unele tari, precum Grecia, eco-agricultorii nu sint nici macar constituiti intr-o asociatie, in Germania sint reprezentati de structuri interprofesionale care apara interesele intregii filiere – transportatori, distribuitori, comercianti -, iar in alte tari sint imprastiati in diverse federatii in care predomina agricultorii conventionali.

REVENDICARI. Daca nu au reusit inca sa faca o federatie europeana, agricultorii bio au revendicari comune in ceea ce priveste reforma PAC. Toti refuza propunerea Comisiei Europene de a opri ajutoarele financiare cele mai modeste si cer cresterea partii garantate a subventiilor acordate agriculturii bio si sa se tina cont de “beneficiile de mediu” in alocarea subventiilor.
Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente