Cris-Tim – Salam de casa cu E-uri

CE BEM, CE MINCAM – Produsul are opt aditivi
Produsul analizat are prea multe grasimi periculoase, prea multi aditivi, prea multe calorii, prea multa sare. De aceea nu este indicat prea multor persoane.

Salamul de casa Cris-Tim este un produs care are in compozitie: “carne de porc fiarta si afumata, emulsie de sorici, slanina, carne de vita, apa, sare, proteina din soia, condimente, proteina animala, stabilizatori (polifosfati E 452), potentiatori de aroma (E 627 guanilat disodic, E 631e inozinat disodic), corector de aciditate (glucono delta lactona E 575), antioxidanti (ascorbat de sodiu E 301, izoascorbat de sodiu E 301), arome, coloranti naturali (carmin E 120, paprica, conservant (nitrit de sodiu E 250)”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat ca fiind “de tip salam, fiert si afumat obtinut din carne de porc, emulsie de sorici, carne de vita, apa, sare, proteina din soia, condimente, proteina animala si aditivi alimentari”. Carnea de porc, si mai ales slanina, este bogata in acizi grasi saturati aterogeni si calorigeni. Emulsia de sorici contine proteina colagenica cu valoare biologica foarte scazuta. Specialistul nostru atrage atentia ca producatorul nu specifica sursa biologica a proteinei animale si nici modul de obtinere si conditionare a acesteia. Salamul are un aport de sodiu semnificativ prin sarea adaugata si aditivii E 627, E 631, E 301, E 250, de care trebuie sa tinem cont pentru a nu depasi cantitatea de aproximativ 2,5 grame sodiu sau 6 grame sare/zi. Polifosfatul E 452 aduce o sursa suplimentara de fosfor care poate contribui la dezechilibrarea balantei calciu-fosfor. Potentiatorii de aroma si gust E 627, E 631 pot declansa o criza de guta suferinzilor de hiperuricemie, E 250 este potential cancerigen. De asemenea, prin afumare, riscul potential pentru sanatatea consumatorului creste, cunoscut fiind faptul ca produsele afumate contin agenti potential cancerigeni. Din lista de ingrediente rezulta ca produsul are si o densitate energetica mare.

CONCLUZII. In urma analizei informatiilor de pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, adolescentilor, hipertensivilor, suferinzilor de dislipidemie, obezilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare si cerebrovasculare, de maladii hepato-renale, celor care sufera de maladii neurodegenerative (Parkinson si Alzheimer), bolnavilor de diferite tipuri de cancere, suferinzilor de guta, celor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza), celor cu status proinflamator sistemic, celor cu maladii de colagen, inclusiv psoriazis, persoanelor cu afectiuni ale pielii, alergicilor la diferite
componente din reteta produsului, batrinilor.

Sursa: Jurnalul National

Articolul precedentDe ce sa-ti prepari singur compost?
Articolul următorLobby pentru eco

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente