Cei care isi propun sa-si proiecteze propria viziune a viitorului in interiorul casei se aseamana intre ei doar prin curajul de a gandi inaintea vremurilor. Adeptii trendului eco si ai celui minimalist duc deja o lupta cu entuziastii unor case inarmate pana in dinti cu inteligenta artificiala.
Pana cand toate orasele si comunitatile acestei lumi se vor transforma in cor in constructii SF, cei mai nerabdatori dintre pamanteni prefera sa lucreze deja pe cont propriu la propriile lor spatii intime. Obiect intim, casa a devenit primul spatiu al unor noi revolutii, fie ea tehnologica sau ecologica. REALITATEA.NET va prezinta casele care vor sa dea tonul schimbarii mondiale.
Minimalismul rural din Dyssekilde
Cand am intrat in aceasta toamna in cateva dintre casele cu arhitectura minimalista din satul danez Dyssekilde, am simtit ca fac o calatorie in anii copilariei, fara sa am insa senzatia ca mi-ar lipsi ceva din ce as avea azi nevoie. Dyssekilde este un sat ecologic intemeiat acum mai bine de doua decenii de o mana de locuitori ai marilor orase daneze satui de viata urbana. Casele din Dyssekilde nu au garduri care sa le inconjoare, fiecare locuitor se plimba liber prin sat. Asta pentru ca oamenii au inchiriat sau au in proprietate doar spatiul casei, restul terenului fiind folosit la comun. Unele dintre casele satului danez au toalete cu compost, iar locuitorii lor le golesc odata pe an atunci cand au nevoie de ingrasamant pentru propriile gradini. Toate necesitatile energetice sunt incorporate direct in arhitectura caselor: pereti de sticla pe fatadele sudice, panouri solare pe acoperis care asigura incalzirea si apa calda, sisteme proprii de colectare a apei provenita din precipitatii.
Cu 39% din totalul de energie consumat in SUA de catre locuinte, construirea unor case mult mai eficiente din acest punct de vedere a devenit o prioritate si peste Ocean. „Mi-ar placea sa constuiesc o casa care sa arate precum un copac”, indrazneste sa viseze arhitectul William McDonough. Acesta a pus deja pe picioare o constructie in forma de frunza, care are incorporat un stat fotosintetic care capteaza lumina solara, dupa cum relateaza Wall Street Journal. Spre deosebire de clasicele panouri solare, aceste straturi sunt introduse direct in peretii exteriori ai casei. Straturile incalzesc apa si genereaza electricitate pentru case si creaza totodata oxigen eliminat in atmosfera.
O alta firma de arhitectura, Cook + Fox, prefera reptila in locul frunzei. O „piele biomorfica” care acopera casa reactioneaza la vreme, inchizandu-se la culoare atunci cand soarele bate puternic pentru a izola incaperile de caldura. Cand cerul se innoreaza, „pielea” redevine deschisa pentru a absorbi cat mai multa lumina si caldura. Fatada casei mai absoarbe totodata ploaia si condensul pentru a asigura necesitatile de apa ale locatarilor.
Coconul tehnologic din living room
Cu viziuni putin diferite fata de cei de pana acum, fanii inraiti ai tehnologiei prefera sa isi construiasca propriul lor cuib direct in mijlocul locuintei. Consola de jocuri Ovei arata exact precum un cocon de fluture si este opera designerilor echipei de Formula 1 McClaren. Cei care intra acolo sunt astfel paziti de orice tentativa de deranj din exterior si se pot cufunda in lumea jocurilor, arata BBC News. Inauntru, cei care platesc 50.000 de euro pentru a avea o astfel de masinarie in casa, au parte de un monitor de 21 de inch, care se poate conecta la orice consola de jocuri, PC sau DVD player. Ovei este dotat cu aer conditionat si sunet surround.
„House of the Future” made in Belgium
O saltea care te ajuta singura sa te ridici in picioare sau o oglinda care indica inaltimea, precum si o serie de informatii medicale, sunt cateva dintre minunatiile care te asteapta in House of the Future, un proiect belgian, pus in practica intr-o suburbie a Bruxelles-ului. Un cocon, cu temperatura si cantitate de oxigen ce pot fi reglate, este special destinat copiilor pentru a se juca sau a se uita la televizor. Deschisa publicului curios, casa a atras in primul an de la inaugurare peste 1,5 milioane de vizitatori. Pretul unei astfel de locuinte este de 30 de milioane de dolari, arata Fox News
Sursa: Realitatea TV