Pamantul a fost lovit de o explozie de raze gamma in anul 774 sau 775

Pamantul a fost lovit de o explozie de raze gamma in anul 774 sau 775

In luna iunie a anului trecut o echipa de cercetatori japonezi a descoperit, inscrise in inelele de crestere din trunchiul arborilor, urmele lasate de raze cosmice produse de un eveniment necunoscut. Ei au datat producerea acestui fenomen in anul 774 sau 775, fara a putea veni cu o explicatie satisfacatoare, anunta AFP, citata de Agerpres. Fusa Miyake si colegii sai de la Universitatea din Nagoya (Japonia) au analizat izotopul de carbon 14 (o varietate radioactiva a carbonului care se poate forma atunci cand razele cosmice interactioneaza cu atomii din atmosfera terestra) continut in inelele de crestere a doi cedri japonezi (Cryptomeria japonica).

In inelele acestor doi arbori care corespund anilor 774 si 775 este evidenta o crestere brusca a nivelului de carbon 14, cu aproximativ 1,2%, crestere de aproximativ 20 de ori mai mare fata de variatiile atribuite schimbarilor din activitatea solara. Fenomenul se regaseste reprezentat si in inelele altor arbori din America de Nord si Europa.

Doi oameni de stiinta de la Institutul de Astrofizica al Universitatii germane Iena au propus drept explicatie pentru aceasta crestere a concentratiei de carbon 14 o explozie cosmica de raze gamma. Conform lui Valeri Hambaryan si lui Ralph Neuhruser, o astfel de explozie de raze gamma corespunde atat cresterii bruste a nivelui izotopului de carbon 14 din trunchiul arborilor, dar si lipsei marturiilor istorice despre acest fenomen.

In studiul lor, publicat de Royal Astronomical Society din Marea Britanie, astronomii germani sugereaza drept cauza a acestei explozii ciocnirea a doua obiecte cosmice foarte compacte – gauri negre, stele neutronice sau pitice albe – care a generat o mare cantitate de energie si de raze electromagnetice.

Din fericire, aceasta ciocnire s-a produs la cel putin 3.000 de ani lumina distanta de Pamant. „Daca sursa acestei explozii ar fi fost mai apropiata de noi, ar fi afectat serios biosfera. Insa chiar si de la o astfel de distanta colosala, un astfel de eveniment astronomic ar provoca haos in prezent in functionarea sistemelor electronice de inalta performanta, de care depind societatile avansate”, sustine Ralph Neuhruser, care precizeaza ca explozia s-a produs la o distanta intre 3.000 si 12.000 de ani lumina de Terra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *