Cu 13 consilieri juridici angajati, ministerul Mediului a platit 1 milion de dolari pe avocati

Rovana Plumb: Vom prezenta guvernului o hot?râre privind suspendarea transferurilor de de?euri pentru ?ase luni
Cu 13 consilieri juridici angajati, ministerul Mediului a platit 1 milion de dolari pe avocati

Desi in cadrul ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice exista o directie juridica cu 11 consilieri, conducerea a dispus, la finele anului trecut, contractarea a doua firme de avocatura pentru ”servicii de consultanta si de reprezentare juridica” in valoare de aproximativ 1 milion de dolari americani. Durata acestor contracte a fost stabilita pentru 2 ani. Ministerul motiveaza angajarea celor doua case de avocatura prin faptul ca este angrenat in aproximativ 600 de litigii, unele dintre ele cu o miza extrem de importanta.

 

Pe 15 noiembrie anul trecut, in ultimele zile ale guvernului Ponta 1, ministerul Mediului, prin Rovana Plumb, atribuia doua contracte de servicii de consultanta si reprezentare juridica pentru casele de avocatura SC Leaua & Asociatii si SC Danila, Petre &Asociatii in valoare de 1.693.548.36 de lei pentru fiecare. Anuntul apare pe portalul de licitatii publice e-licitatie.ro si are o valoare totala de 3.387.096 de lei. Potrivit sursei citate la licitatie au participat cate doi ofertanti, fiind alese intr-un final cele doua case de avocatura sus-amintite.

13 juristi si 600 de procese
Am solicitat ministerului sa ne comunice, in baza legii transparentei decizionale, numarul de juristi angajati ai ministerului, fisa postului aferenta acestor functionari si numarul de procese in care institutia era angajata la data de 30 decembrie 2012. Dupa mai multe insistente, am primit un raspuns incomplet. Astfel, la sfarsitul anului trecut, ”in cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice erau incadrati 13 consilieri juridici, 2 dintre acestia avand raportul de serviciu suspendat.
Directia Juridica din cadrul ministerului, compartimentul contencios administrativ cuprinde doar 3 persoane”, ne-a comunicat ministerul. In acelasi timp, ”numarul litigiilor in care este implicata institutia noastra la data de 30.12.2012 este de 596, in derulare, din care peste 120 de procese pentru restituiri, dar si litigii precum ar fi Rosia Montana, Parcul Bordei, Lacul Vacaresti”, se mai arata in raspunsul institutiei.

Fara atributii
Fisa postului unui consilier juridic angajat al statului este cel mai probabil secretizata din moment ce directia de comunicare a ministerului nu face nicio referire la ea. Cele mai multe dintre cele 600 de procese reprezinta litigii privind ”pretentii taxa de poluare”, ele se judeca la tribunal si au termene lunare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *