Lucia Varga a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca tergiversarea aprobarii Codului Silvic duce la limitari in aplicarea legislatiei, a masurilor administrative impotriva personalului silvic care incalca legea.
„Codul Silvic a fost aprobat in Guvern ca proiect de lege, este in dezbatere parlamentara la Senat. Saptamana trecuta am fost la Comisia Juridica a Senatului, a fost solicitata o amanare, a doua amanare, este a doua saptamana de amanare. Marti, va fi o dezbatere la Comisia de Agricultura din Senat pentru adoptarea raportului si sper sa intre cat mai repede in plenul Senatului pentru a fi aprobat si trimis la Camera Deputatilor. Cu cat tergiversam mai mult aprobarea Codului Silvic, cu atat avem limitari in aplicarea legislatiei, a masurilor administrative impotriva personalului silvic. Codul este din martie in dezbatere publica, imi pun si eu intrebarea de ce la Comisia Juridica din Senat se amana dezbaterea si luarea unei decizii? Daca nu aprobam in decembrie, va fi greu de pus in practica incepand de anul viitor. Daca incepem de anul viitor, efectele de insanatosire a sistemului se vor vedea peste doi ani”, a spus Varga.
Potrivit acesteia, obiectivul sau este ca pana la sfarsitul anului sa aiba loc dezbaterile in Parlament, iar Codul Silvic sa fie aprobat, dupa care, incepand de anul viitor, sa existe parghiile necesare pentru luarea masurilor impotriva celor care taie ilegal padurea.
Lucia Varga a mentionat ca un lucru grav este faptul ca multe din faptele legate de distrugere a padurilor, de furt de lemn din padure, s-au facut „cu sustinerea politicului”.
„Mi-e imposibil sa cred ca 6.000 de camioane au trecut prin Arges si nu le-a vazut nimeni. Semnalul pe care trebuie sa il dam noi, ca si clasa politica, este de a se face curatenie in padurile din Romania. Avem Codul Silvic in Parlament, ii astept pe parlamentari alaturi de mine, alaturi de Guvern si sa aprobam acest act normativ in folosul padurilor din Romania. Parlamentarii sa arate ca doresc sa puna ordine in padurile Romaniei. (…) Furtul de lemn este atat de generalizat la nivelul intregii tari, incat va trebui o perioada lunga de timp pana sa curatam sistemul. Dar trebuie sa incepem de undeva”, a mai spus Varga.
Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a fost, joi dupa-amiaza, in zona Nucsoara, din judetul Arges, pentru a inventaria in prezenta presei dezastrul rezultat in urma defrisarii ilegale a unei suprafete de padure de peste 2.000 de hectare, dintre care 915 exploatate la ras, echivalentul a 6.000 transporturi ilegale.
„Prejudiciul este de 65 de milioane de lei, rezultat in urma exploatarii ilegale a peste 200.000 de metri cubi de materie lemnoasa. S-au intocmit mai multe dosare penale, cei in cauza vor ajunge in instanta”, a mai precizat Lucia Varga.
Potrivit autoritatilor, suprafata defrisata ilegal in zona Nucsoara, in opt puncte, depaseste jumatate din cea a municipiului Pitesti, atat politistii si procurorii, cat si autoritatile ministeriale continuand ancheta in acest caz.
Printul Charles declara, intr-un mesaj transmis miercuri seara la lansarea partii a treia a documentarului „Wild Carpathia”, ca Romania pierde trei hectare de padure virgina pe ora, iar jumatate din acest fenomen se petrece in zone care ar trebui sa fie protejate. La eveniment a participat si ministrul Mediului, Rovana Plumb.
„Unul din motivele pentru care intotdeauna mi-a facut mare placere sa revin in Romania este frumusetea naturala extraordinara a peisajelor sale si a padurilor salbatice virgine din Muntii Carpati”, spunea Printul Charles, precizand, insa, ca, din pacate, „toate acestea pot sa dispara cu rapiditate”.
„In anumite zone deja este prea tarziu si situatia se inrautateste in fiecare zi. Se estimeaza ca Romania pierde trei hectare de padure virgina pe ora. Iar jumatate din acest fenomen se petrece in zone care ar trebui sa fie protejate”, adauga printul Charles, in mesajul sau, citit de ambasadorul britanic Martin Harris.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a sustinut insa ca Printul Charles s-a referit la pierderea a trei hectare de padure pe ora la nivelul UE, si nu la nivelul Romaniei, desi a fost prezenta la evenimentul in care a fost citit mesajul acestuia, care precizeaza ca Romania pierde pe ora aceasta suprafata de padure.