Lucrarile la statia de epurare a apelor uzate de la Sighetu Marmatiei incep in aprilie

Lucrarile la statia de epurare a apelor uzate de la Sighetu Marmatiei incep in aprilie
Lucrarile la statia de epurare a apelor uzate de la Sighetu Marmatiei incep in aprilie
Lucrarile la statia de epurare a apelor uzate de la Sighetu Marmatiei incep in aprilie

O investitie de peste 30 de milioane de lei va fi derulata in Sighetu Marmatiei din aceasta primavara, la finalul ei urmand sa fie rezolvata o veche problema de mediu a comunitatii. Documentele necesare demararii lucrarilor de reabilitare a statiei de epurare din municipiul de pe malul Tisei au fost semnate azi, 7 februrie, de autoritatile sighetene, oficiali ai Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara, prin care se desfasoara proiectul european, precum si de executant. 

Lucrarile la statia de epurare urmeaza sa fie executate de firma Strabag, care a castigat licitatia deschisa organizata de ADI. Contractul are valoarea de 30.902.160 lei fara TVA, echivalentul a peste 7 milioane euro. Lucrarile au o perioada de executie de un an si opt luni, iar cel mai probabil, dupa cum au anuntat autoritatile, vor demara in aprilie. Acestea prevad instalatii si tehnlogii pentru epurarea apelor uzate, pentru tratarea si deshidratarea namolului rezultat, dar prevede si construirea unei centrale termice, a unui laborator, a unui dispecerat si a unei cladiri administrative.

Pentru sigheteni, investitia este de importanta majora, lucru pe care l-a precizat si primarul municipiului, Ovidiu Nemes. Statia de epurare va fi proiectata pentru a deservi un numar de 37.500 de persoane si va avea un debit maxim de 13.201mc/zi. “E un prim pas, cei 7,1 milioane de euro care intra pentru reabilitarea statiei de epurare din Sighetu Marmatiei, una care pana astazi functioneaza in afara normelor de mediu, normelor europene. Avem un cartier de case si o zona care s-a dezvoltat acolo, carora le-am creat un disconfort prin amplasarea in acea zona dar si prin stadiul de degradare in care se afla”, a declara Ovidiu Nemes.

Planul de finantare al proiectului include contributia Uniunii Europene care reprezinta 77,31%, subventia de la bugetul de stat este de 11,82%, imprumutul contractat de operatorul regional SC Vital SA este de 9,05% iar contributia de la bugetele locale de 1,82%. Este cel de-al treilea contract din cadrul proiectului de extindere si reabilitare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Maramures, care are un buget de 120 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *