Lumea trebuie sa aleaga intre saracie si poluare

Productia de biocombustibili a dus la majorarea preturilor la alimente cu aproximativ 75%, anunta The Guardian, citand un raport tinut secret al Bancii Mondiale. Gestionarea dependentei de petrol si reducerea poluarii sunt principalele obiective economice ale lumii. Si cum aceste tinte pot fi atinse numai prin productia de combustibili biologici, obtinuti mai ales din cereale, era de asteptat ca preturile la alimente sa creasca. Dar cu cat?

Un raport al Bancii Mondiale, ajuns in mainile jurnalistilor de la The Guardian, arata ca, intre 2002 si 2008, preturile la alimente au crescut cu 140%, peste jumatate din aceasta scumpire fiind cauzata de productia de biocombustibil.

„Fara influenta productiei de biocombustibil, stocurile de cereale nu ar fi scazut alarmant, iar cresterea preturilor la aceste alimente ar fi fost moderata”, se arata in raport.

Cum a influentat productia de biocombustibil preturile la alimente

Potrivit analizei efectuate de reputati economisti ai Bancii Mondiale, productia de combustibil biologic a destabilizat piata alimentara in trei moduri.

Prima este alocarea unei cantitati enorme de cereale pentru productia de biocombustibil. Dovada stau procentele din productia de cereale utilizate pentru productia de combustibil nepoluant. In Statele Unite, o treime din cantitatea de cereale este destinata productiei de etanol, iar jumatate dintre uleiurile vegetale din Uniunea Europeana sunt „sacrificate” pentru productia de biodiesel, echivalentul ecologic al motorinei.

Al doilea motiv al fenomenului este motivarea fermierilor pentru a cultiva plante destinate productiei de biocombustibil. Acestia, atrasi de castigurile mari si de siguranta distributiei, au renuntat sa cultive alte soiuri de plante.

Al treilea motiv tine de speculantii de pe piata cerealelor, care, avand o cantitate mica de cereale destinata alimentatiei publice, au crescut imediat preturile.

Minciuna „made in USA”

Statele Unite este unul dintre cei mai mari consumatori de combustili din lume, asa ca productia de biocombustibil a fost vazuta ca o solutie viabila, atat din punct de vedere economic, cat si ecologic.

In 2006, presedintele american George W. Bush a stabilit ca obiectiv pentru anul 2025 inlocuirea a 75% din importul de petrol cu energie alternativa, incluzand aici biocombustibilii.

Documentul obtinut de publicatia britanica contrazice insa vehement pozitia guvernului Statelor Unite, care considera ca biocombustilii au cauzat cresterea preturilor la alimente cu doar 3%.

Relatia dintre Banca Mondiala si Statele Unite explica si nepublicarea raportului, redactat inca din luna aprilie. Un oficial britanic a declarat ca publicarea documentului a fost imposibila deoarece acesta „ar fi pus Banca Mondiala in opozitie politica fata de Casa Alba”.

100 de milioane de oameni Vs G8

Marile puteri ale lumii, concentrate in Grupul celor Opt (G8), se intalnesc saptamana viitoare in Japonia. Unul dintre subiectele de discutie este tocmai productia de biocombustibil, iar tendinta pare a fi acceptarea majorarii preturilor pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Realitatea nivelului de emisii de carbon scapat de sub control se opune insa unei alte realitati. Cea a saraciei. 100 de milioane de oameni traiesc la limita subzistentei dupa explozia pretului la alimente, arata raportul Bancii Mondiale.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *