Lungu (AFEER): Certificatele verzi au ajuns la o pondere de 6% in factura consumatorilor casnici

Lungu (AFEER): Certificatele verzi au ajuns la o pondere de 6% în factura consumatorilor casnici
Lungu (AFEER): Certificatele verzi au ajuns la o pondere de 6% in factura consumatorilor casnici
Lungu (AFEER): Certificatele verzi au ajuns la o pondere de 6% in factura consumatorilor casnici

Ponderea certificatelor verzi in factura la electricitate a populatiei a ajuns la 6%, in timp ce, in cazul industriei, ponderea este de 8-9%, a declarat, marti, Ioan Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), in cadrul unei conferinte pe teme energetice.

El a vorbit despre impactul in factura a energiei din surse regenerabile, avand in vedere costurile cu certificatele verzi pe care le primesc producatorii de energie verde si pe care le platesc toti consumatorii.

‘Consumatorul plateste tot ce intra in sistem. Schema de sprijin este generoasa, dar acest lucru nu se rezolva prin masuri radicale. Energia verde este scumpa, de aceea a fost nevoie de o schema-suport. De ce este nevoie de surse regenerabile? Este o moda? As spune ca da, e si o moda, in toate conferintele se atinge acest subiect. Este o necesitate? Da. Si este vorba despre o decizie politica, avand in vedere resursele clasice limitate si elementele de poluare’, a continuat Lungu.

Potrivit acestuia, problemele intervin cand vorbim de pretul mare si de volatilitatea energiei regenerabile.

‘Este buna energia regenerabila? Satisface nevoile pietei? Aici sunt multe de discutat, pentru ca energia regenerabila este scumpa si volatila, fiind vorba aici si de volatilitatea pretului’, a mai spus Lungu.

La finele lunii noiembrie, oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au anuntat oficial ca Romania si-a atins deja tinta de energie regenerabila asumata in fata Comisiei Europene pentru anul 2020.

‘Am constatat ca schema de sprijin nu mai raspunde realitatilor. La 1 ianuarie 2014, Romania isi atinge cotele asumate de 24% de energie regenerabila din totalul consumului. Astfel ca va anuntam ca am informat comisiile de specialitate din Parlament si Guvernul ca trebuie reconsiderate cotele obligatorii. Spre exemplu, in 2015 cota maxima sa fie de 13%, fata de 15% cat este prevazut in legea 220 (Legea 220/2008 privind sprijinul energiei verzi – n.r.)’, a spus Emil Calota, vicepresedintele institutiei.

El a mai spus ca ANRE a propus ca textul legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta 57/2013 (care modifica Legea 220/2008) sa contina prevederi prin care pretul certificatelor verzi sa scada.

‘Evolutia acestei piete trebuie sa duca la o evolutie normala a pretului certificatelor verzi, nu ca pana acum, cand valoarea certificatelor se duce doar catre nivelul maximal’, a explicat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, la stabilirea ratei interne de rentabilitate (IRR) pentru proiectele de energie regenerabila, ANRE va lua in calcul de acum inainte costurile reale si efective ale producatorilor de energie verde, si nu estimarile Agentiei Internationale pentru Energie, ca pana acum.

Concret, AIE furnizeaza o cifra care este o medie, un cost general de instalare a unui MW din surse regenerabile (eolian, solar etc), insa oficialii ANRE vor calcula IRR-ul pentru fiecare proiect in parte, in functie de particularitatile sale.

In functie de acest IRR, reglementatorul va decide daca exista o supracompensare a producatorilor de energie regenerabila.

La randul sau, Rodin Traicu, membru in Comisia de industrii si servicii din Camera Deputatilor, a precizat, saptamana trecuta, ca toate statele din Europa Centrala si de Est se confrunta cu aceasta problema.

‘Zilele trecute, la forumul economic China-Europa Centrala si de Est, am stat de vorba cu autoritati din tarile din regiune si au aceeasi problema. Spre exemplu, cehii au spus ca au de gand sa diminueze schema anul viitor, iar din 2015 aceste investitii sa fie pe propriile picioare. Noi asteptam pozitia Bruxelles-ului’, a spus Traicu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *