Lupta impotriva incalzirii globale – UE vrea un nou acord de mediu

Comisia Europeana si-a prezentat propunerile pentru un nou acord mondial cuprinzator si ambitios in vederea solutionarii problemei reprezentate de schimbarile climatice si cu privire la posibilele modalitati de finantare in acest sens.

incalzirea globala
Noul pact urmeaza sa fie incheiat la conferinta ONU privind schimbarile climatice organizata la Copenhaga in decembrie. Pentru a limita cresterea temperaturii la mai putin de 2° C, tarile in curs de dezvoltare vor avea nevoie de mult mai multa finantare de la tarile dezvoltate si de la institutiile multilaterale pentru a putea fi ajutate sa contribuie la combaterea schimbarilor climatice. Propunerile Comisiei includ crearea unei piete a emisiilor de carbon la nivelul OCDE pana in 2015 si a unor surse inovatoare de finantare internationala, pe baza emisiilor si capacitatii de plata ale tarilor.

CAUZE SI EFECTE
Comisarul pentru mediu, Stavros Dimas, a declarat: „Abordarea cauzelor si efectelor schimbarilor climatice va necesita insemnate investitii private si publice in urmatoarele decenii, insa costul acestor investitii va fi cu mult mai mic decat daca permitem climei sa se degradeze in continuare. Planul european de redresare economica si alte masuri similare luate la nivel mondial pentru a combate criza economica sunt o sansa de a da un impuls investitiilor necesare in tehnologii cu emisii scazute de carbon si de a stimula, in acelasi timp, cresterea, inovarea si crearea de locuri de munca. Pentru a se ajunge la un acord in Copenhaga insa este vital sa se gaseasca noi solutii de finantare. Comunicarea de astazi a Comisiei are o contributie majora in acest sens, furnizand o serie cuprinzatoare de propuneri in vederea sporirii resurselor financiare si a investitiilor”.

Obiectivul Copenhaga
Obiectivul UE este de a limita cresterea temperaturii globale la mai putin de 2°C fata de temperatura preindustriala, deoarece exista dovezi stiintifice solide conform carora schimbarile climatice vor deveni periculoase daca se depaseste acest prag. Acordul de la Copenhaga ar trebui deopotriva sa stabileasca obiective globale de reducere a emisiilor si sa puna bazele consolidarii capacitatii de adaptare la schimbarile climatice a tarilor.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *