Codru-i frate cu romanul. Aiurea, romanul si-a uitat demult radacinile si vorba asta veche a ramas folclor. Sa fii ecologist in Romania pare un moft costisitor, un snobism, ceva de genul „tara arde si baba se piaptana”.
Suntem pe ultimul loc in Europa la spatiu verde la mia de locuitori. Raurile-s pline de peturi, padurile sufocate de resturile gratarelor, iar aerul e irespirabil in marile orase. Unde mai exista o oaza verde se gaseste imediat un binevoitor cu relatii care sa ridice acolo un bloc sau un mall. Sa nu uitam ca a durat ani de zile pana am reusit sa redam partial Parcului Bordei destinatia initiala.
Constient ca romanul trebuie obligat sa faca un lucru bun, statul, fortat si de UE, a decis sa se implice in problema si sa incerce sa protejeze cat de cat natura. Insa totul pare sa-i iasa pe dos. Cea mai recenta lege pro-mediu, cea cu „adio, punga gratuita!”, se respecta dupa ureche, tipic romaneste. Daca vrei sa cumperi o paine neambalata, vanzatoarea fie ti-o da in mana direct, fie-ti cere 1 leu pe punga, adica mai mult decat face painea. Hypermarket-urile au gasit ocazia buna sa faca bani frumosi din vanzarea pungilor ecologice, mult mai scumpe si teoretic mai rezistente decat cele de plastic. Iar in unele supermarket-uri se merge pe burta pe sistemul vechi, cu punga de plastic gratuita. Ca doar cine o sa-i verifice?
S-a mai incercat ceva in ultimii ani colectarea selectiva a gunoaielor. In Bucuresti si in alte cateva orase au aparut tomberoane pentru hartie, plastic si sticla.
Initiativa laudabila s-a lovit de indiferenta si indolenta locuitorilor si a firmelor de salubritate. Respectivele pubele s-au transformat repede in focare de miros pestilential, mereu pline ochi de gunoi nesortat si aruncat alandala ca la ghenele obisnuite din spatele blocului.
Daca iti aduni constiincios ziarele si revistele, sa zicem, si mergi cu ele la tomberonul cu pricina, aproape sigur il gasesti plin de orice altceva decat carton si hartii. O lege nescrisa spune ca atunci cand vezi mizeria altora, ti se face si tie lehamite sa fii corect.
Alta idee pro-mediu s-a vrut initial a fi si celebra taxa auto, insa din taxa de mediu, aceasta s-a transformat subit intr-un instrument fiscal uneori de valori uriase, menit sa ingrase bugetul de stat. Nu am auzit ca vreun ban sa fi ajuns la vreun proiect rasunator de protejare a naturii.
Pana si o simpla initiativa de a economisi niste hartie la Parlament a starnit scandal printre alesi. Decizia Secretariatului General de a imparti deputatilor Bugetul pe 2009 pe DVD-uri si nu intr-o forma printata a starnit o adevarata galceava la nivelul conducerii acestei Camere. Cum adica sa nu le putem printa? Asta e bataie de joc, a fost reactia unei parti a demnitarilor nostri.
Statul are de gand pare-se sa introduca inca o noua taxa pentru sticlele de plastic, asa numitele peturi. Acestea ar urma sa coste mai mult decat apa din ele, iar banii inapoi i-am primi doar daca mergem inapoi cu sticla la hypermarket-ul de unde am cumparat-o. Ramane de vazut ce brambureala mai iese si cu viitoarea lege.
Romanii din diaspora veneau cu drag acasa si cu gandul de a se infrupta din aromatele noastre fructe si legume, mult mai gustoase decat cele din vest. In ultimii ani insa si aceasta situatie s-a schimbat. In piata gasesti produse de import, perfect proportionate si lipsite de orice gust.
In pietele din orase, nu se gasesc legume si fructe ecologice. Taranul roman mai produce pe stilul vechi doar pentru consumul propriu. Daca vrea sa aiba recolta buna si vanzare pe masura, recurge la metodele nesanatoase din vest.
In Romania nu exista o voce autorizata care sa sustina cauza naturii. Partidul Ecologist si Partidul Verde raman niste pitici neauziti. Nimeni nu ii asculta, nimeni nu ii baga in seama, iar in alegeri aduna praful de pe toba. Exact cat interesul romanilor pentru protectia mediului. Mai nou, alte state europene incearca sa isi depoziteze deseurile la noi. Cazul Italiei a facut valva in presa in acest sens.
Atat timp cat lipsa de civilizatie, nepasarea si/sau interesul financiar vor invinge incercarile de protectie a naturii, Romania nu are nicio sansa sa isi depaseasca statutul de groapa de gunoi.