Mai multa caldura si sanse mai mari de vanzare a locuintelor reabilitate termic

toronto-green-roof.jpgCertificatul energetic pentru cladiri ar putea deveni obligatoriu din luna martie a acestui an. Legea 372/2005 prevede ca la incheierea oricarui contract de vanzare-cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocuri va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii.

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a locuintei, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, prin incadrarea acesteia intr-o clasa energetica (de la clasa A – eficienta energetica ridicata, la clasa G – eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

Astfel, cum piata imobiliara este tot mai competitiva, vanzarea sau inchirierea unei proprietati de clasa inferioara, chiar C sau D, asa cum sunt incadrate cele mai multe locuinte din Romania, va deveni dificila.

Legislatia europeana obliga statele membre sa urmareasca imbunatatirea eficientei energetice la utilizatorii finali. In Romania, procentul blocurilor vechi de locuinte care pot obtine un calificativ energetic favorabil, A sau B, fara a fi termoizolate, se apropie de 0%. Potrivit unui studiu privind securitatea energetica, elaborat de Institutul European din Romania, 30 – 35% din consumul de resurse primare inseamna de fapt piederi, jumatate din aceasta risipa fiind inregistrata in sectorul rezidential.

Este important ca proprietarii de locuinte sa inteleaga faptul ca scopul final al legislatiei este reabilitarea termica a locuintelor, si nu doar atasarea la dosar a inca unui document. Pretul utilitatilor, in special al energiei termice pentru incalzire (circa 57% din totalul utilitatilor), a atins un nivel care nu poate fi neglijat. O parte importanta a consumului reprezinta de fapt pierderi cauzate de ineficienta unor locuinte nereabilitate termic, necorespunzatoare standardelor europene si romanesti. Prin lege, proiectantii de locuinte sunt obligati sa recomande solutii de izolare termica astfel incat consumul mediu anual pentru incalzire, apa calda si iluminat sa nu depaseasca 100 kWh/mp. In realitate, spatiile locative romanesti consuma 180 – 240 kWh/mp.

Singura posibilitate de a redresa situatia ramane reabilitarea termica. Daca facem bilantul costurilor de intretinere pentru o casa unifamiliala, reabilitata termic (sistem termoizolant de 5 cm), acestea vor fi, pentru sezonul rece, cu 44% mai mici decat in cazul unei locuinte neizolate. Daca izolatia termica este de 10 cm, costurile de intretinere vor fi reduse cu 68%.

Specialistii ne atrag atentia ca izolarea unei locuinte trebuie gandita ca o anvelopa termica, de la fundatie pana la acoperis. Austrotherm, unul dintre producatorii de materiale termoizolante, consacrati atat pe piata europeana, cat si in Romania, recomanda folosirea produselor adecvate fiecarei izolari termice in parte. Pentru zona de fundatie, subsol si soclu, se recomanda folosirea produselor din polistiren extrudat (XPS), pentru izolarea termica a peretilor exteriori, se recomanda polistirenul expandat (EPS), iar pentru izolarea acoperisurilor sau teraselor, se recomanda atat EPS, cat si XPS, in functie de sistemul ales.

Austrotherm, membra a concernului austriac Schmid Industrie Holding, dispune in Romania de trei fabrici de polistiren expandat sau extrudat, in Bucuresti si localitatea Horia, jud. Neamt, capacitatea de productie a acestora fiind de 800.000 m3 polistiren expandat si 300.000 m3 polistiren extrudat.

Grupul Austrotherm are in prezent 17 fabrici in 11 tari, cu un personal de peste 850 de angajati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *