Maidanezi cu 1,5 milioane euro in coada

Primaria Capitalei a investit 1,5 milioane de euro pentru un adapost de maidanezi in „stare incipienta” in judetul Giurgiu

Terenul pentru adapost a fost cumparat cu un pret mai mare cu 100 euro/mp fata de pretul pietei

3.100 de euro – investitia imobiliara pe cap de maidanez a Primariei Capitalei

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, face cumparaturi de lux pentru cainii fara stapan. Cu 1.550.000 de euro, edilul a achizitionat 10.000 de metri patrati de teren in intravilanul orasului Mihailesti, din judetul Giurgiu, ca sa deschida un adapost pentru 500 de maidanezi. Practic, fara a fi luate in calcul si cheltuielile pentru amenajarile care urmeaza a se face pe teren, pentru fiecare maidanez Videanu a platit 3.100 de euro. Explicatia oficiala pentru pret e ca terenul are o hala. Potrivit agentiilor imobiliare, un metru patrat de teren intravilan aflat in zona industriala a orasului Mihailesti din judetul Giurgiu se vinde pe piata libera cu maximum 20 de euro. Acum, pentru a convinge Curtea de Conturi ca terenul achizitionat cu 1.550.000 de euro a fost un adevarat chilipir, s-au intocmit, pe rand, trei raporturi de evaluare.

Din acestea reiese ca valoarea imobilului ar fi de 2 milioane 600 de euro, ca pretul unui metrui patrat de teren este doar 35 de euro, diferenta pana la 155 de euro fiind data de valoarea constructiilor care au apartinut fostului CAP si care acum ar fi placate cu gresie si faianta aduse din Italia.

Directorul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor, Simona Panaitescu, sustine ca nu este vorba despre orice teren, ci de unul in care exista deja hale gata amenajate. „Terenul se afla in zona industriala a orasului Mihailesti. Pe el sunt niste hale care au apa, gaze, curent electric, gresie si faianta. Nu exista deschidere la sosea, terenul aflandu-se in camp. Trebuie sa mutam canalizarea si sa chemam un proiectant care sa ne spuna ce amenajari trebuiesc facute. La prima vedere am preconizat ca in adapostul de la Mihailesti vor fi cazati 500 de caini. Dupa stiinta mea s-a platit 120 de euro pe un metru patrat de teren, restul fiind valoarea constructiilor”, a declarat directorul Simona Panaitescu.

In realitate, conform contractului de vanzare-cumparare incheiat intre Chabrouni Nidal si primarul general al Capitalei Adriean Videanu, „constructiile edificate au o suprafata construita la sol de 1.815 metri patrati” si sunt formate din „constructii pavilion administrativ, garaj de odihna, anexa, depozit de carburant si cabina poarta”. Mai mult, pana sa ajunga obiectul tranzactiei cu municipalitatea, terenul a trecut pe la cinci proprietari, toate vanzarile fiind incheiate la acelasi notar, iar primul titlu de proprietate s-a obtinut in baza unei sentinte date de atat de controversata Judecatorie Giurgiu. Intrebata de ce a fost nevoie sa cumpere un teren atat de scump tocmai in judetul Giurgiu, cand la periferia Bucurestiului, de exemplu in comuna Berceni, un metru patrat de teren nu depaseste 10 euro, directoarea Simona Panaitescu a raspuns: „Cerintele Uniunii Europene sunt ca adaposturile pentru caini sa fie in afara orasului.

Am gasit teren in Ciorogarla cu 800.000 de euro, in Bolintin cu 2 milioane de euro, unde constructiile erau amenajate la standarde occidentale, in Magurele cu 700.000 de euro. Proprietarii, arabi, ori nu aveau toate actele, ori au refuzat sa incheie tranzactia cu municipalitatea, de teama ca nu-si vor primi banii. In 2006 am gasit teren in Mihailesti cu 1 milion de euro. Intre timp, cu toate ca avea doar o singura hala, proprietarul s-a razgandit si a majorat pretul.”

Tunul imobiliar a fost dat la aproape un an si jumatate de cand consilierii municipali au aprobat achizitionarea prin negociere a unui teren pe care Administratia pentru Supravegherea Animalelor sa deschida un nou adapost pentru cainii fara stapan. Achizitia ar fi trebuit sa reduca cheltuielile legate de cazarea cainilor prin renuntarea la contractul de inchiriere pentru adapostul din Chiajna.

Chiria pe care o plateste municipalitatea pentru acest adapost este de 12.000 de euro lunar. Acum directorul ASA Simona Panaitescu nu crede ca se va mai renunta la acest contract pe motiv ca „legea lui Marinescu ne interzice sa mai omoram cainii. Nu avem unde sa-i ducem”. Terenul din Mihailesti de 1.550.000 de euro si adapostul din Chiajna in care se baga 144.000 de euro anual nu pot rezova nici pe departe problema cainilor fara stapan. In toate adaposturile municipalitatii, inclusiv cel care se va deschide la Mihailesti, nu pot fi cazati decat maximum 1.000 de caini, din cei 40.000 care isi fac veacul pe strazile Bucurestiului.

Sursa: Gandul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente