Maidanezii isi pot face de cap

Inca din luna decembrie, cainii vagabonzi au putut sa se plimbe in voie pe strazi, pentru ca Serviciul de Ecarisaj din Turda si-a oprit activitatea pentru a fi concesionat. La ora actuala, nu sunt indeplinite normele europene pentru prinderea si tinerea in captivitate a cainilor, plus ca Asociatia pentru Protectia Animalelor a venit in fata autoritatilor cu pretentii „aberante”, sustin edilii si nu dau drumul ecarisajului pana nu sunt indeplinite minimul de conditii si se investesc ceva bani.

In prezent, peste 1.000 de canine fara adapost se plimba pe strazile laturalnice din Turda. Deocamdata nu au atacat pe nimeni, dar prezenta cainilor in strada dauneaza si in alte moduri, sunt de parere veterinarii. Seful serviciului API, care se ocupa si de partea de ecarisaj, Nicolae Suciu, spune ca in urma vizitei din luna trecuta a reprezentantilor DSV si ai Asociatiei pentru Protectia Animalelor a oprit activitatea ecarisajului. Dar acesta este doar unul din motivele care au determinat luarea acestei masuri. Medicul veterinar Mate Csabo, care este angajat al acestui serviciu si al Parcului Zoo, spune ca pretentiile cu care au venit reprezentantii Protectiei Animalelor sunt imposibil de pus in practica. Acestia din urma doreau ca si maidanezii sa fie sterilizati si lasati apoi liberi. „Numai anul trecut au fost prinsi peste 700 de caini, cum ar fi fost sa le fi dat drumul inapoi in strada?”, se intreaba medicul veterinar Mate Csabo. Acesta considera ca odata intorsi in drum, cainii nu numai ca reprezinta un pericol pentru populatie, dar sunt un mijloc de raspandire a unor boli atat la animalele domestice cat si la populatie. „Sunt foarte multe cazuri de parazitoze, mai ales la copiii. Interesant este ca le fac cei care nu au un caine langa casa, dar le iau din praful de pe drum”, a mai adaugat Mate Csabo. Din pacate, singura solutie existenta este cea a eutanasierii caninelor. Stau cateva saptamani la centru si nimeni nu le adopta. Anul trecut, din circa 700 de caini vagabonzi prinsi si dusi la centru, abia 4 au fost luati acasa, iar restul eutanasiati. „Eutanasia poate nu este solutia optima, dar cel putin aici nu sunt batuti ca in alte centre, sunt deparazitati si hranii bine. Unii chiar se ingrasa.”, spune seful API, Nicolae Suciu.

Concesionarea Serviciului de Ecarisaj, o solutie mult asteptata
Cu toate ca nici municipiul Cluj-Napoca nu a gasit pe nimeni, intr-o jumatate de an, care sa ia in concesiune ecarisajul, la Turda autoritatile mai au sperante ca o sa apara cineva care se va ocupa si de aceasta problema. Concesionarea se va face ca si in cazul parcarilor publice, o firma trebuie sa se prezinte si sa se ocupe de Serviciul de Ecarisaj si sa isi fixeze propriile tarife, bani pe care ii va incasa in mare parte de la bugetul local. Un astfel de serviciu privat functioneaza in Medias, unde firma concesionara a stabilit o taxa de 1,2 milioane ROL de caine prins, bani care se platesc de la bugetul local. Bani ar fi de strans, pentru ca momentan se plateste 200.000 ROL de caine prins, si respectiv 700.000 ROL pentru fiecare caine adus din Campia Turzii sau capturat de pe proprietatile unor firme private care au contract cu Serviciul de Ecarisaj. Anul trecut, pentru caninele prinse au fost incasate cam 60 de milioane ROL numai de la Campia Turzii, deci serviciul ar fi profitabil, cu conditia sa fie administrat de o societate. Pana la finele lunii ianuarie se va mai astepta un concesionar, iar daca nu va aparea nimeni dispus sa ia acest serviciu, autoritatile vor face cateva investitii minime si vor incerca sa puna „pe roate” din nou ecarisajul. Conform noului studiu de fezabilitate al Parcului Zoo, toate custile cainilor vor fi mutate in partea de sus a gradinii, pentru ca, in forma actuala, zona nu se mai inscrie in ambient. „Lumea nu se poate odihni la strand in timp ce cainii le latra in cap”, spune Nicolae Suciu. De asemenea, pentru a se incadra in normele impuse, de a realiza o sala de consultatii si tratament pentru caini, se va putea apela la un cabinet veterinar si se colaboreaza cu Universitatea de Stiinte Agricole Cluj.

Sursa: Ziarul Obiectiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *