Sanatatea, afectata de antene

Sute de consumatori din toata tara au reclamat problemele de sanatate cauzate de montarea antenelor de telefonie mobila in apropierea locuintelor. Totusi, in extrem de putine cazuri se iau masuri, iar acelea nu sunt respectate.

“APC Romania a primit in aceasta perioada peste 350 de sesizari in care se reclamau afectiunile dobandite ulterior amplasarii antenelor GSM, cum ar fi cefalee, tulburari vizuale, oboseala cronica, somn agitat, tulburari de comportament, dificultati de concentrare, schimbari ale starii de spirit, slabiciune musculara, afectiuni ale glandei tiroide”, a declarat Costel Stanciu, presedinte al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania.

“Cand au venit sa se documenteze, cei de la compania de telefonie au vorbit cu administratorul blocului unde locuiesc, la randul lui a vorbit cu locatarii si a inceput strangerea de semnaturi. Cei de la ultimul etaj nu au fost de acord ca aceste antene sa fie amplasate pe bloc. Una dintre antene se afla in imediata apropiere a unuia dintre dormitoare, la 4 metri de geam. Am facut sesizare scrisa catre administratorul blocului sa mute antena in alta locatie deoarece este prea aproape, dar nu s-a intamplat nimic. In 2003 am fost la un control unde am fost diagnosticat cu necroza aseptica cap femur drept. Am facut toate analizele, tratamente medicamentoase, iar in decembrie am avut prima operatie. Am facut recuperare, dar in 2004 a urmat a doua operatie. De atunci am tot facut recuperari: Bucuresti, Eforie Nord, Mangalia, Calimanesti. Dar degeaba: anul acesta m-am operat din nou si am proteza cap femur stang. La toate spitalele la care am fost doctorii respectivi nu stiau de unde provine boala”, a declarat dl Ion serbanescu din Bucuresti.
Masurile nu au lipsit. Au fost intentate procese companiilor de telefonie mobila, in cateva cazuri instanta hotarand demontarea antenelor. Spre exemplu, dl Stomff Tudor impreuna cu alti 20 de locatari dintr-un bloc de pe strada Baia de Aries au dat in judecata Orange, Primaria sectorului 6 Bucuresti si Asociatia de Proprietari a blocului pentru incetarea imediata a lucrarilor de montare si punere in functiune a unor antene GSM pe acoperisul blocului in care locuiesc, lucrare care se executa fara acordul locatarilor.
Instanta a hotarat incetarea imediata a lucrarilor de construire si punere in functiune a statiei fixe de telefonie mobila sistem GSM 900 pe terasa blocului. Doar ca Orange nu a mutat antena in alta parte.

Orange Romania a dus la indeplinire hotararea pronuntata de Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti referitoare la oprirea functionarii site-ului de pe terasa blocului nr. 12 din strada Baia de Aries, care in prezent nu este functional. Compania a incercat, fara succes, sa comunice cu dumnealui telefonic, dar si in scris, si sa-l informeze ca a respectat hotararea, chiar daca nu o considera corecta.
Recurs
Sentinta in cauza nu are nici o legatura cu emisiile de unde electromagnetice. In ceea ce priveste acordul de mediu, amplasarea respectivelor echipamente nu facea obiectul procedurii de mediu, fapt consemnat si de autoritatea in domeniu. Hotararea in cauza nu este irevocabila, iar Orange a initiat recurs.
Sursa:

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,553FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente