Mamiferele in pericol

Conform Listei Rosii IUCN, unul din patru mamifere este in pericol de a disparea pentru totdeauna, dupa cum a fost anuntat in cadrul Congresului International de Conservare ce a avut loc la Barcelona intre 5 si 14 octombrie.
animale rare
Noul studiu de estimare a populatiei globale de mamifere arata ca cel putin 1141 dintre cele 5487 specii sunt amenintate cu extinctia.

Se pare ca situatia reala ar putea fi chiar mult mai ingrijoratoare, intrucat in cazul a 836 de specii nu exista date suficiente, astfel incat, la o evaluare mai precisa, procentul de mamifere periclitate poate atinge valoarea de 36%.

Rezultatele arata ca 188 de mamifere sunt incadrate ca „grav amenintate”, inclusiv linxul iberic (Lynx pardinus), cu o populatie de numai 84 – 143 adulti care este in continua scadere din cauza disparitiei prazii lui principale, iepurele european (Oryctolagus cuniculus). In libertate, in China nu mai exista exemplare de caprioara Pere David (Elaphurus davidianus), insa populatiile captive si semicaptive au crescut in ultimii ani, fiind posibil ca in curand sa se reintroduca in salbaticie. Cu toate acestea, ar putea fi prea tarziu pentru a mai salva alte 29 de specii grav amenintate, cum ar fi un rozator din Cuba (Mesocapromys sanfelipensis), care nu a mai fost vazut de aproape 40 de ani.

Aproape 450 de mamifere sunt listate drept „amenintate”, inclusiv diavolul tasmanian (Sarcophilus harrisi) a carui populatie a scazut cu 60% in ultimii 10 ani din cauza unui cancer infectios.

Pierderea habitatului si degradarea acestuia afecteaza 40% dintre speciile de mamifere. Valorile extreme sunt atinse in America Centrala si de Sud, Africa, Madagascar si sudul si sud-estul Asiei.

Insa nu primim numai vesti rele. Studiul arata ca anumite specii isi pot reveni cu ajutorul unor eforturi sustinute de conservare. Dihorul cu labe negre (Mustela nigripes) a trecut de la statutul de „disparut in salbaticie” la cel de „amenintat” in urma reintroducerii acestuia in 8 dintre Statele Unite si in Mexic, in perioada 1991 – 2008. In mod similar, calul salbatic (Equus ferus) a trecut anul acesta de la „disparut in salbaticie”, cum era in 1996, la statutul de „grav amenintat”, in urma reintroducerilor reusite incepute in anii 1990 in Mongolia. De asemenea Loxodonta Africana, elefantul african, este acum „aproape amenintat”, fata de „vulnerabil” cum era inainte.

Sursa: IUCN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *